Logo vierklank.nl
's Avonds worden de vleermuizen langs het Oostveensepad actief.
's Avonds worden de vleermuizen langs het Oostveensepad actief. (Foto: )

Vleermuizenkolonie gespot in Maartensdijk

Het Oostveensepad - het landelijke fiets- en looppad tussen Maartensdijk en Groenekan - is ’s-avonds rustig genoeg voor veel Maartensdijkse wandelaars om een ‘rondje Prinsenlaan’ te maken. Maar ook veel hondenbezitters pakken die route voor het ‘laatste rondje’ met de hond. 

Een van die hondenbezitters is Maartensdijker Ed Buitenhek. Samen met zijn Franse waterhond Dibba geniet hij iedere avond van het opgroeiende mais, de schapen van de boer en - sinds kort - van de vleermuizenkolonie, die daar boven de weilanden jaagt.

Zwaluwen
Buitenhek is geen nieuwe inwoner van het dorp: ‘Ik woon al ruim 16 jaar in Maartensdijk en nooit eerder heb ik die ‘Oostveense vleermuizen’ gezien. Een passerende wandelaar met kennis van vleermuizen vertelde me dat het geen vogels waren maar vleermuizen. Dat was echt een verrassing omdat ik altijd dacht het zwaluwen waren’.

Zonsondergang
Dat ze alleen ‘s-avondS zichtbaar zijn boven het weiland is niet raar. Overdag slapen vleermuizen en pas na zonsondergang vliegen ze rond om insecten te vangen en op te eten. Volgens Buitenhek kan een vleermuis in een nacht zo'n 1.000 insecten eten en zijn het dus nuttige dieren: ‘Het IVN heeft heel veel informatie over vleermuizen en organiseert regelmatig bezichtigingen met echte vleermuisdeskundigen. Die kunnen met een vleermuisdetector precies vertellen welke soort vleermuizen er hier jagen. Maar ik gok op de dwergvleermuis want die komt het meeste voor’.

Vleermuizentocht
Bij voldoende belangstelling organiseert hij na de zomer een vleermuizentocht over het Oostveensepad, de Planetenlaan en de Prinsenlaan. Een intekenformulier heeft hij opgehangen bij het rustbankje op het Oostveensepad.

HvdB

Meer berichten