Logo vierklank.nl
Bellenblaaskunstenares Myra Steens voor verpleeghuis De Bremhorst in Bilthoven
Bellenblaaskunstenares Myra Steens voor verpleeghuis De Bremhorst in Bilthoven (Foto: )

De mens als zeepbel

‘Homo bulla est, de mens is maar een zeepbel’, schreef de Nederlandse priester, augustijner kanunnik, theoloog, filosoof, schrijver en humanist Desiderius Erasmus rond 1500. Vijfhonderd jaar later zei John Lennon: ‘Life is what happens to you, while you’re busy making other plans.’ En Charles Bukowski vatte het nog korter samen: ’Shit happens’. 

Allemaal uitspraken die de Vanitas van het leven, de ijdelheid, tijdelijkheid en zinloosheid van het aardse bestaan uitdrukken. En Prediker zei het in zijn Bijbelboek, millennia eerder, nog cynischer: ‘IJdelheid der ijdelheden, alles is ijdelheid’. 

Pieter Bruegel de Oude, de Brabantse kunstschilder uit de 16e eeuw schilderde het bellenblazen al in zijn fascinerende schilderij ‘Kinderspelen’ (1560), waarop hij maar liefst 80 verschillende kinderspelletjes afbeeldde: zo oud is dit kindervermaak dus kennelijk al.

Kindervermaak of niet, de bewoners van De Bremhorst in Bilthoven genoten vorige week woensdag met volle teugen van de bellenblaaskunst van Myra Steens, die in de open lucht de prachtigste vormen wist te toveren. Met haar clowneske verschijning en fysieke spel wil ze bij de ander in beeld te komen, waarna ze gaat zoeken naar aansluiting aan de belevingswereld van die ander, om met rust en afstemming, muzikaliteit en zonder woorden veel te zeggen...          (Peter Schlamilch)

Meer berichten