Logo vierklank.nl
Uiterst geconcentreerd worden de traptechnieken geoefend
Uiterst geconcentreerd worden de traptechnieken geoefend (Foto: )

Judo en karate in de openlucht

Het seizoen van alle sportverenigingen is in maart abrupt beëindigd door de coronacrisis. Toen duidelijk werd dat deze periode wel eens heel lang kon duren gingen verenigingen na de eerste versoepelingen van de bepalingen op zoek naar manieren om wel te kunnen sporten. En hoe doen de echte contactsporten dat dan? Judovereniging Judokan uit Maartensdijk en de karate afdeling van VVSO WVT uit Bilthoven geven een inkijkje.

Berichtgeving en richtlijnen rond Corona worden nauwlettend gevolgd door het bestuur en bij elke ontwikkeling worden waar nodig aanvullende besluiten genomen. Via nieuwsbrieven blijven de leden op de hoogte. Secretaris Sander Janssen van Judokan:’ Toen de richtlijnen ten aanzien van buitensporten voor de jeugd versoepeld werden zijn we op zoek gegaan naar alternatieven voor de trainingen. Dit vonden we bij Scouting Agger Martini in Maartensdijk waar we gebruik mogen maken van hun buitenterrein. Een mooi voorbeeld hoe verenigingen elkaar helpen’

Judotechnieken
Elke dinsdagavond vindt de buitentraining plaats voor de jeugd tot en met 12 jaar op het terrein van de scouting. Sander Janssen: ’Gemiddeld zijn het 12 kinderen per groep verdeeld over de groepen Tuimels, Judo 1 en Judo 2. Het zijn trainingen, waarbij de jeugd onderling contact mag hebben. We doen voornamelijk spelletjes waarbij een combinatie wordt gezocht met judotechnieken. Zo kan bijvoorbeeld prima geoefend worden met houdgrepen en kanteltechnieken. Gezien de Corona richtlijnen hebben wij besloten de trainingen alleen te geven aan de eigen jeugdleden en aspirant jeugdleden. We hopen per 1 september onze trainingen weer binnen te kunnen starten. De mogelijkheden en protocollen hiervoor worden momenteel door de Judobond Nederland uitgewerkt’. 

Via nieuwsbrieven houdt Judokan de leden op de hoogte van de ontwikkelingen. Daarnaast lopen er diverse persoonlijke lijntjes om leden te betrekken in het zoeken naar alternatieven in deze bijzondere periode. De Judobond stuurt af en toe een nieuwsbrief en daarnaast zijn er nu accountmanagers beschikbaar om daar waar nodig te ondersteunen. Karate en jiu-jitsu liggen stil.

VVSO WVT Bilthoven
Op 9 maart was de laatste karate-les in de Talingzaal van het WVT-gebouw. Toen moest het gebouw op slot en werden alle activiteiten gestaakt. Mark Krähe karateleraar bij de WVT: ’Uiteindelijk kwam het heuglijke nieuws dat vanaf 29 april de jeugd tot en met 18 buiten mocht gaan trainen. Daar konden we wat mee en begon het geregel. Ik ben erg blij met de medewerking die we van de gemeente De Bilt hebben gekregen. Daardoor train ik vanaf 11 mei elke maandagavond aan de Soestdijkseweg Zuid, op het grasveld tegenover het gemeentehuis. Van 19.15 tot 20.15 uur voor beginners vanaf 12 jaar en van 20.15 tot 21.15 uur voor gevorderden en sinds 18 mei ook voor volwassenen. Ook niet-leden zijn van harte welkom. Maar die moeten zich van tevoren wel aanmelden via de website. De karatelessen moesten wel worden aangemeld bij Sjors Sportief. Een overzicht met jeugdsportaanbod in de gemeente De Bilt’.

Krachtoefeningen
Met karate was er in het begin helemaal geen lichamelijk contact mogelijk tussen de leerlingen. Maar vanaf 1 juni mogen jongeren t/m 18 jaar wel weer contact hebben bij georganiseerde sportactiviteiten. Dus kon er weer gespard worden tussen de jongeren. Mark Krähe:’ Ik heb ook een oudere leerling wiens zoon af en toe nu mee doet. Die mag dus wel met zijn zoon oefenen want die komen uit één gezin. Maar de meeste oefeningen zijn toch solo-oefeningen: conditietraining, krachtoefeningen, rekoefeningen, losse technieken, combinaties en andere solo-oefeningen. We hopen trouwens vanaf 1 juli weer binnen te mogen trainen. Maar waarschijnlijk maak ik dit seizoen buiten af en ga mogelijk in de zomervakantie door met buiten lesgeven. Ook om een beetje de verloren lessen te compenseren. De volwassen leerlingen blijven op 1,5 meter afstand. Net als ikzelf. We doen alles volgens de coronaregels’.

Bij WVT wordt niet aan wedstrijdkarate gedaan maar zijn de lessen meer gericht op zelfverdediging en op de traditionele karate-oefeningen. Bij karate leer je door middel van technieken de natuurlijke wapens van het menselijk lichaam, o.a. de handen, de voeten effectief te gebruiken om jezelf of een ander te verdedigen tegen één of meer aanvallers. Er wordt vooral getraind op conditie, lenigheid, kracht, snelheid, balans, concentratie en coördinatie. Mark Krähe:’ Je bouwt met karate niet alleen een goede lichamelijke conditie op maar ook je gevoel van eigenwaarde neemt toe’.

door Kees Diepeveen

Meer berichten