Logo vierklank.nl
Bij de Aeres Mavo proberen ze er het beste van te maken en positief te blijven.
Bij de Aeres Mavo proberen ze er het beste van te maken en positief te blijven. (Foto: )

Aeres Mavo Bilthoven in coronatijd

door Walter Eijndhoven

Tijdens de persconferentie van dinsdag 19 mei kwam eindelijk het verlossende woord vanuit het kabinet. De scholen kunnen weer volledig open. Het basisonderwijs vanaf maandag 8 juni, mits het virus onder controle blijft en dinsdag 2 juni startte ook het voortgezet onderwijs weer gedeeltelijk. Ook de Aeres Mavo in Bilthoven opende weer haar poorten voor haar leerlingen.

Het onderwijs moet voldoen aan allerlei eisen vanuit het kabinet en dat vraagt veel aanpassingen van de scholen. ‘De school is voor onze leerlingen weer open sinds maandag 2 juni’, vertelt Jamila van de Aeres Mavo in Bilthoven. ‘Wij moeten aan een aantal voorwaarden voldoen, om het voor onze leerlingen en het onderwijzend personeel zo veilig mogelijk te houden. Ieder leerjaar binnen onze school komt twee dagdelen per week op school. Onze leerlingen kiezen een vak uit dat zij graag willen volgen’.

Filmpje
Om niet teveel leerlingen bij een populair vak in te delen, stelt de school een limiet in op hoeveel leerlingen zich kunnen inschrijven per vak. Daarnaast heeft ieder leerjaar haar eigen ingang. Via een filmpje liet iedere mentor aan de leerlingen zien, waar zij zich aan moeten houden en hoe zich te gedragen op school. Het filmpje staat ook op Instagram, zodat iedere leerling precies weet hoe zich te gedragen.

Jamila: ‘Wij willen het coronavirus graag buiten de deur houden, daarom is de school verdeeld in drie gebieden. Op deze wijze houden wij de verschillende leerjaren zo veel mogelijk gescheiden van elkaar. Elk leerjaar heeft haar eigen gebied en mag alleen hier pauzeren. Van ieder leerjaar houden de leerlingen samen pauze. En natuurlijk geven wij door de hele school de anderhalve meter afstand aan met behulp van tapes’.

Desinfecteren
Voordat de lessen beginnen moet iedere leerling zijn handen desinfecteren met een pompje en diverse schoonmaakmiddelen. Na de les zorgt de leerling ervoor dat zijn tafel schoon achterblijft, ook weer met desinfecterende zeep. Vervolgens desinfecteert hij ook nog eens de eigen handen met een desinfecterende gel. De school heeft ook haar lokalen zo ingedeeld, dat de anderhalve meter wordt gewaarborgd.

Veel jongeren hadden de afgelopen maanden minder sociaal contact met anderen. De Aeres Mavo geeft daarom speciale clinics aan haar leerlingen. ‘Om de sociale contacten tussen onze leerlingen en anderen weer op peil te brengen, geeft onze school speciale lessen en activiteiten’, legt Jamila uit. ‘Niet alles lessen bieden wij nu fysiek aan op school. Ook online kunnen onze leerlingen lessen volgen. Via het rooster geeft de docent aan of een les online is of niet en op welk dagdeel of dag een leerling naar school moet komen’.

Eindexamen
Het gros van de scholen deed niet mee aan het eindexamen van de betreffende opleiding. Ook de leerlingen van de eindexamenklassen op de Aeres Mavo hoefden dit jaar niet op te komen voor hun eindexamen. Jamila: ‘Onze leerlingen hebben gedurende het jaar allemaal schoolexamens gedaan. Het gemiddelde van deze cijfers telde mee als eindexamen. Aan de eindexamens hoefden zij dit jaar niet mee te doen. Voor ons, als docent, was dat erg wennen. Wij stomen onze leerlingen klaar voor het Centraal Examen en plotseling komt dat te vervallen. Deze coronatijd is voor ons een aparte periode. Je mist het contact met de leerlingen, maar ook met de collega’s. In het begin was het vooral wennen, maar inmiddels weten wij hoe alles werkt. Wij proberen er allemaal het beste van te maken en positief te blijven’.

Meer berichten