Beeldend kunstenaar Dioni ten Busschen te midden van enkele werken van haar leerlingen.
Beeldend kunstenaar Dioni ten Busschen te midden van enkele werken van haar leerlingen.

Het bedrogen oog ‘

Algemeen

Alleen God bestaat. De mens is gezichtsbedrog,’ zei Jean-Paul Sartre, de beroemde Franse schrijver, filosoof, Nobelprijswinnaar en uitvinder van het existentialisme, de filosofische en literaire stroming die individuele vrijheid, verantwoordelijkheid en subjectiviteit vooropstelt en iedere persoon beschouwt als een uniek wezen, verantwoordelijk voor eigen daden en eigen lot binnen zijn absurde en zinloze bestaan. 

In de Kunstkelder van de Bilthovense Boekhandel is het dezer dagen nét even wat anders. De objecten op de schilderijen van de leerlingen van de Bilthovense beeldend kunstenaar Dioni ten Busschen zijn soms zo levensecht dat je ze bijna zou willen oppakken, maar ze zijn toch echt geschilderd op het platte vlak. Het thema van deze tentoonstelling is de klassieke techniek van de Trompe-l'oeil, dat letterlijk gezichtsbedrog betekent..

Al in de Griekse oudheid waren kunstschilders elkaar aan het overtroeven in het gezichtsbedrog: een bekend verhaal is dat van de kunstenaar Zeuxis, die druiven schilderde die zo realistisch waren dat de vogels er op afvlogen, waarop tijdgenoot Parrhasius een linnen gordijn schilderde dat zo echt leek dat Zeuxis het opzij wilde schuiven. Een lust voor het oog dus, en het leert ons dat we goed moeten kijken naar wat we menen te zien: er schuilt soms meer achter iets of iemand dat we denken. (Peter Schlamilch)