Logo vierklank.nl

De Bilt opnieuw Fair-trade Gemeente

De gemeente De Bilt mag zich ook in 2020 en 2021 ‘Fair-trade Gemeente’ blijven noemen. Opnieuw was er in de verschillende kernen van de gemeente genoeg aanbod aan fair-trade producten in winkels en in de horeca. En belangrijk: voldoende consumenten, bedrijven en organisaties die fair-trade producten aanschaffen en gebruiken. Met name in de supermarkten zijn steeds meer producten verkrijgbaar met een fair-trade keurmerk. 

De landelijke jury beschouwt De Bilt als een inspirator voor veel andere gemeenten. Dat blijkt onder meer uit het verkrijgen van de eerste Fair-trade Clubtitel door FC De Bilt. De Agger Martini Groep in Maartensdijk is zelfs de eerste Fair-trade Scoutinggroep ter wereld. Daarnaast speelt de werkgroep Fair-trade De Bilt samen met andere organisaties jaarlijks een belangrijke rol bij de organisatie van de Biltse Week van de Duurzaamheid.

Uitbreiding

De jury heeft ook veel waardering voor het door het lokale kernteam gepresenteerde plan voor de uitbreiding van de bestaande activiteiten. Dat plan houdt onder meer in een toename van het aantal Fair-trade scholen en kerken. Ook hoopt het kernteam andere sportclubs en scoutinggroepen enthousiast te krijgen om zich bij de Fair-trade campagne aan te sluiten. 

Forten

Nieuw is het plan om samen met andere gemeenten de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in het licht van de aanstaande erkenning als UNESCO Werelderfgoed, ertoe te bewegen om in hun horecavestiging fair-trade producten op de menukaart te plaatsen. De werkgroep roept diegenen die willen helpen dat plan te verwezenlijken, op om zich te melden via fair-tradedebilt@gmail.com.

Bijdrage duurzame ontwikkelingsdoelen

Nederland telt inmiddels 89 Fair-trade Gemeenten en wereldwijd zijn het er ruim 2000. Daarmee levert de campagne een forse bijdrage aan niet minder dan 10 van de ook door Nederland onderschreven Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

Meer berichten