Op een moestuin is corona vaak ver weg; 'Zo'n tuin is goed voor je geest’.
Op een moestuin is corona vaak ver weg; 'Zo'n tuin is goed voor je geest’.

Ondernemen in Corona-tijd

Algemeen

- Tuinderij Eyckenstein -

door Henk van de Bunt

Op Tuinderij Eyckenstein - gevestigd op de oude moestuin van Landgoed Eyckenstein in Maartensdijk - wordt vanaf het begin biologisch groenten geteeld, vooral buiten. De directe impact van de Coronacrisis is daarom goed te overzien. Er worden nog steeds groenten in de volle grond geteeld, dus thuis werken is geen optie.

Op de prachtige oude moestuin van Landgoed Eyckenstein is Luuk Schouten in 2006 gestart als biologisch tuinder. Op 0,7 hectare teelt en verkoopt hij samen met Jasper Rijsdijk een grote diversiteit aan groenten: raapsteeltjes, wortelen, boontjes, bietjes, rucola, venkel, pompoenen, courgettes, sla, aardappelen en nog veel meer. Allemaal van het seizoen en op gecertificeerd biologische wijze geteeld. 

Afstand
De tuinders Luuk en Jasper werken met een grote groep vrijwilligers en stagiaires. Luuk Schouten vertelt: ‘Vaak was het bij ons een soort zoete inval, maar vanaf eind maart werken we met een ploegendienst op de tuinderij - dus per dagdeel een beperkt aantal vrijwilligers op de tuin - en met pauzes zitten we in een wijde kring om genoeg afstand van elkaar te houden. Gelukkig hebben we ruimte genoeg op de tuinderij. Inmiddels zijn we weer wat soepeler geworden met de ploegendienst omdat buiten werken met genoeg afstand een laag risico op besmetting heeft’.

Richting
Jasper Rijsdijk vervolgt: ‘Eind april zijn we op de tuinderij weer gestart met de verkoop van biologische groenten en plantgoed. Dat heeft ons wat hoofdbrekens gekost, maar dat hebben we gelukkig naar volle tevredenheid kunnen oplossen. Op woensdagmiddag en zaterdag - de dagen dat we op Tuinderij Eyckenstein geopend zijn - hebben we een één-richtings-verkeer-route ingesteld. De klanten gaan door een klein poortje in de muur aan de westzijde naar binnen, maken een mooie wandeling door de tuin, komen vervolgens op het hoofdpad en kunnen dan ofwel naar de groentekraam van Tuinderij Eyckenstein of naar Agnes Kruiden. Uiteindelijk is de hoofdpoort - normaal ingang en uitgang – alleen nog maar de uitgang. Door deze éénrichtingsverkeerroute voorkomen we een opstopping bij de entree van de tuin. Inmiddels zijn onze meeste klanten al gewend aan de nieuwe route en lopen meteen naar het kleine poortje wanneer ze naar binnen willen’.

Geduld
Aan de kraam, waar de verkoop plaats vindt, wordt één klant tegelijk geholpen. Nu - half juni - er sprake is van een volle kraam kan dat met één klant aan de kraam even duren; dat vraagt geduld. Vooral op zaterdag kan er zich een lange rij vormen op het hoofdpad en ontstaat er een mooie gelegenheid om onderling recepten uit te wisselen over raapstelen, Red Russian Kale, snijbiet of andere groenten die er op de kraam liggen.

Drukker
Jasper en Luuk merken dat het dit jaar drukker is op de tuinderij dan andere jaren. Door de Coronacrisis zaten mensen thuis en werd er massaal getuinierd; vooral eind april en begin mei was er veel belangstelling voor plantgoed. Ook zijn er op woensdag en zaterdag veel nieuwe gezichten op de tuin. Luuk: ‘Mensen zijn meer met gezondheid bezig en dat is dan ook vaak een reden om biologische groenten te kopen. Verder is het op een tuinderij makkelijker afstand houden, is er buiten geen gedrang, zoals in een supermarkt of in een winkelcentrum. En vaak zijn tuinderijen mooie plekken waar op een natuurlijke wijze eerlijk voedsel wordt geteeld, dat lichaam en geest voedt op een werkwijze die is afgestemd op en in samenwerking met de natuur’.