Afbeelding

Corona proof kunstles

Algemeen

De jaarlijkse interactieve kunstlessen over het leven van kunstenaar Jits Bakker vinden momenteel plaats in zijn atelier ‘de kooi’ en het aangrenzende beeldenlabyrint in De Bilt. De organiserende partijen Kunst Centraal en de Stichting Jits Bakker Collectie hebben gezamenlijk een manier gevonden om ‘corona proof’ les te geven aan de in totaal honderden schoolkinderen van groep acht. 

Het educatieprogramma bestaat uit 4 lessen. Voorafgaand aan het bezoek aan het atelier en het beeldenlabyrint, krijgen de leerlingen in de eerste les een introductie, waarbij onder andere een film wordt getoond over het leven van de kunstenaar. De tweede les is - geheel in de geest van deze tijd - is een virtueel bezoek aan het beeldenpark Jits Bakker op landgoed Beerschoten. Tijdens de derde les wordt er een bezoek gebracht aan het atelier. Daar staan de gastdocenten van de Stichting Jits Bakker Collectie klaar om bevlogen te vertellen over de veelomvattende kunstcollectie, waarna de scholieren zelf kunsttekeningen gaan vervaardigen in het labyrint. Als afsluiter van het kunstprogramma worden deze tekeningen verder uitgewerkt en gaan de leerlingen ook nog aan de slag met boetseerwas, om zelf een beeldje te maken. 

Corona
‘Door de coronacrisis hebben wij passende maatregelen moeten treffen. Zo blijven de gastdocenten ruim op afstand, dragen zij fluorescerende hesjes, staan er overal desinfecterende pompjes en hebben we kleine groepen gecreëerd. Ook de routing is aangepast’, vertelt zoon Tibo van de Zand van de Stichting Jits Bakker Collectie. ‘Het is fantastisch om het enthousiasme van de jeugd mee te maken in het atelier, ze zijn erg onder de indruk. Bezig zijn met kunst is goed voor het creatieve denkvermogen, maar daarnaast is dit ook een positieve afleiding voor de leerlingen in deze crisistijd’, aldus Van de Zand. De lessen duren nog tot en met vrijdag 19 juni.

De kooi
Het atelier ‘de kooi’ van Jits Bakker wordt als iconisch beschouwd, omdat de kunstenaar hier ruim 50 jaar heeft gewoond en gewerkt aan beroemde beelden in binnen- en buitenland. Monumentale beelden in wereldsteden, op pleinen en tentoonstellingen zorgden ervoor dat hij wereldwijde faam verwierf. Jits ontmoette tijdens zijn leven veel wereldleiders en prominenten, ook ons Koningshuis bezit diverse werken van Jits Bakker. Sinds 1999 bevindt zich op het landgoed Beerschoten in De Bilt het Beeldenpark met een permanente verzameling van 31 van zijn beelden. Zie ook website www.jitsbakkercollectie.com.

[door Henk van de Bunt]

De 12-jarige Maick vindt het werk van Jits heel inspirerend.