In Zwolle is al een Knarrenhof gerealiseerd.
In Zwolle is al een Knarrenhof gerealiseerd.

Knarrenhof in De Bilt

Algemeen

Ooit de droom gekoesterd om je oude dag door te brengen in een klein huis aan een hof, omgeven door behulpzame en gezellige buren en koester je die droom nog. Of zou je zelfs al zo willen wonen terwijl je nog niet zo oud bent. Dan zou Knarrenhof zomaar iets voor je kunnen zijn.

Knarrenhof: het woord knar zal iedereen bekend voorkomen die oud genoeg is om zich de programmareeks ‘Krasse knarren’ van Koot & De Bie te herinneren. De naam klinkt grappig en geeft die droom in één woord weer. Het is een stichting van en voor mensen van 55+ die proberen in allerlei plaatsen zo’n woonvorm tot stand te brengen. Op de website (www.knarrenhof.nl) staat het duidelijk:

‘Knarrenhof’ is de combinatie van de hofjes van vroeger met het gemak van heden. Hierdoor ontstaat een uniek concept van veilig wonen met veel privacy en tegelijkertijd alle voordelen van samenwonen. Knarrenhof is namelijk bedoeld voor mensen die het leuk vinden elkaar af en toe te helpen, maar hierin geen verplichting willen. Het is immers geen woongroep. Wel is het een vrijblijvende gemeenschap waar je van elkaars kennis/kunde en gezelschap profiteert. Dit is ideaal voor de moderne senior die zelfstandig wil blijven, en die steeds minder op mantelzorg en kinderen kan terugvallen.’ 

Knarrenhof werd opgericht in 2016 door een bevlogen team uit de vakwereld. Deze mensen worden geholpen door een groot aantal deskundige en enthousiaste vrijwilligers. Er zijn al Knarrenhoven in Zwolle en Hardenberg en vergevorderde plannen in Gouda, Groningen, Oldenzaal, Zeewolde, Zwolle (tweede hof) en Zutphen. Elders zijn tientallen groepen bezig met plannen. Zo’n woonvorm tot stand brengen gaat niet vanzelf en heeft nogal wat voeten in de aarde. Mensen verzamelen, een groep vormen, contact leggen met bestuurders en bouwers, plannen maken… het kan jaren duren voor er zo’n leuk hofje staat.

Nu is er kort geleden ook in de gemeente De Bilt een groep ‘knarren’ begonnen met plannen voor een Biltse Knarrenhof, en daar kunnen nog wel mensen bij. Belangstelling? Schrijf je in op de website en kies voor gemeente De Bilt. De Biltse groep neemt dan contact op. Eerst even praten? Bel Mieke Vogelpoel, 06 22058224.