In haiku:
De gezonde tuin
Draagt vruchten uit traditie
Voedert mens en dier
In haiku: De gezonde tuin Draagt vruchten uit traditie Voedert mens en dier

De gezonde tuin

Algemeen

Het inrichten van de groentetuin is als het opstellen van een persoonsgerichte menukaart. Je zaait en plant er enkel groenten en fruit, die je zelf lekker vindt. Tegelijkertijd trek je daarmee dieren aan met dezelfde voorkeur.

Dientengevolge heeft iedere dag verrassingen in petto. De bietenplantjes, na het zaaien mooi opgekomen, verdwijnen plotseling, opgegeten. Aardbeien worden geplukt of aangepikt al voordat ze echt rijp zijn. En ook kleine mee-eters als rupsen, vliegen en slakken komen af op de tijdelijke overvloed.

Tuinieren met een moestuin wordt overgedragen van generatie op generatie, evenals het uitwisselen van plantjes, van kennis en van de oogst. Zo leerde ik de pas gekregen koolplantjes te beschermen met een koolkraag (van schuurpapier) rond de voet zodat de koolvlieg daar geen eitjes kan leggen. De geur van dropplanten houdt koolwitjes op afstand, dus minder rupsen in de kool. Maar tegen de droogte helpt alleen een gieter.

Na het grote plezier van zaaien en planten zien opgroeien, volgt de vreugde van het uitdelen van de rijkdom. De tijd van oogsten. Want natuurlijk heb ik de bieten opnieuw ingezaaid en blijven er, ook voor ons genoeg aardbeien over.

(Karien Scholten)