Logo vierklank.nl
Mariska Hardeman (l) en Karin Bos maken samen herinneringsboekjes.
Mariska Hardeman (l) en Karin Bos maken samen herinneringsboekjes. (Foto: )

Niet bij de uitvaart, toch een aandenken

Toen uitvaarten steeds kleiner en kaler werden, besloten vormgever Mariska Hardeman uit Westbroek en uitvaartspreker Karin Bos om de handen ineen te slaan. Voor Zoals Jij Was maken ze herinneringsboekjes, om te delen met iedereen die niet bij het afscheid kan zijn. 

In Brabant, waar Karin regelmatig werkt als uitvaartspreker en woorddienstbegeleider, is een gedachtenisprentje heel gebruikelijk. Een herinneringsboekje is in essentie hetzelfde, maar dan uitgebreider én met foto’s. 

Familiegesprek
Het verhaal voor het boekje tekent Karin op na een uitgebreid gesprek met de familie, net zoals ze doet als ze een uitvaartdienst voorbereidt. En dan komt alles aan bod: de mooie dingen maar ook de momenten die moeilijk waren, en vooral hoe iemand daarmee omging. Karin: 'Ik vind het altijd bijzonder dat familie en vrienden in amper twee uur hun dierbare zo goed kunnen neerzetten. Vaak komen herinneringen boven die al bijna vergeten waren. Soms is het ook van "maar dat hoeft er niet in hoor", en dat doe ik dan ook niet. Of ik vraag of ik het mag aanstippen, omdat een ander deel van het verhaal dan begrijpelijker wordt. Zo ontstaat er gaandeweg een liefdevol verhaal met een lach en een traan. Niet oordelend, wel eerlijk en persoonlijk.

Op de post
Met het verhaal en de foto’s gaat Karin naar Mariska die het boekje opmaakt. Daarvoor zijn verschillende ontwerpen maar ook maatwerk beschikbaar. Wat de vormgever betreft hoeft het dan ook niet te stoppen als uitvaarten weer groter mogen. 'Natuurlijk is het nu extra fijn om een boekje te ontvangen, zeker als je zelf niet een van de dertig genodigden bent. Maar ook voor wie er wél mag zijn, is het boekje in envelopformaat een herinnering om voor altijd te bewaren.' Kijk voor meer informatie over herinneringsboekjes op: zoalsjijwas.nl

Meer berichten