Logo vierklank.nl
Geesina draait weer
Geesina draait weer (Foto: )

Geesina draait weer

door Henk van de Bunt

Vanaf maandag 1 juni zijn veel molens in Nederland weer te bezoeken, nu de maatregelen door de Rijksoverheid worden versoepeld. Op molens zullen maatregelen getroffen worden om de veiligheid en gezondheid van vrijwilligers en bezoekers te waarborgen. Ook veel molenwinkels zullen (vanaf) dat weekend weer openen of breiden hun openingstijden uit. Molenaars zijn blij dat ze weer kunnen draaien en malen voor het publiek.

Molen Geesina aan de Ruigenhoeksedijk in Groenekan is eigendom van de Stichting de Utrechtse Molens (SDUM) en wordt beheerd door het Utrechts Landschap. De molen werd in 1843 gebouwd als stellingmolen. In 1911 werd de molen gekocht door Abraham Schuurman. Rond 1930 raakte hij buiten bedrijf vanwege een bedrijfsverhuizing naar De Bilt, maar in 1939 liet Schuurman een omvangrijk herstel uitvoeren omdat het bedrijf weer naar Groenekan terugkwam. Deze restauratie was mogelijk dankzij de spaarzaamheid van zijn vrouw. Daarom werd de molen omgedoopt van De Groene Kan in Geesina.

De Stichting Molen Geesina te Groenekan is verantwoordelijk voor de exploitatie van de molen (bezoekersorganisatie, molenwinkel etc.) en heeft daartoe een samenwerkingsovereenkomst gesloten met SDUM/Utrechts Landschap. De Stichting is in het voorjaar van 2012 opgericht en heeft tot doel de bijzondere betekenis van de Groenekanse molen ‘Geesina’ als beeldbepalend, cultuurhistorisch monument voor Groenekan te versterken en te onderhouden.

Voorzitter Irma van den Hengel - Koot vertelt over de openstelling: ‘De Molen draait elke zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en er kan meel gekocht worden. Vanaf 15 juni is de molen conform richtlijnen RIVM en Utrechts landschap weer open voor bezoek en rondleidingen. Voor meer dan 2 personen graag vooraf aanmelden via e-mail info@ geesina.nl.

Meer berichten