Logo vierklank.nl
In haiku:
Trots en liefdevol
Biedt haar lichaam bescherming
Aan het nageslacht
In haiku: Trots en liefdevol Biedt haar lichaam bescherming Aan het nageslacht (Foto: )

Bescherming

Op hun beschutte nest in het hoge riet hield het zwanenstel geduldig vijf weken lang de eieren warm. Veilig in een schaal van kalk ontwikkelde zich het jonge leven. Voor vogels zijn eieren dé oplossing om nageslacht voort te brengen zonder daar zelf door gehinderd te worden. Want hun gewicht bepaalt of vogels kunnen opstijgen en vliegen. Een zwangerschap van een grote kinderschare zou ze zwaar en kwetsbaar maken. De zwaan als zwaarste watervogel komt zelf al met moeite los van het water. 

Met regelmaat rolden de oudervogels de grote, witte eieren om. Trots keken zij samen toe hoe hun kuikens uit het ei kropen. Kort daarna zwommen de kleintjes al mee over de plas, af en toe schuilend bij hun moeder.

Ouderschap brengt de behoefte tot bescherming met zich mee. Een koe zoekt beschutting achter de verhoging in het land om haar kalf te baren. Het schaap houdt haar lammetjes uit de wind en de kou, in de luwte van haar lijf. De ooievaar beschermt met haar vleugels de jongen tegen regen of felle zon. In het hoge gras kruipt het kleine meisje dicht tegen me aan. De warmte van mijn lichaam ontspant haar en zij valt in een diepe slaap.

(Karien Scholten)

Meer berichten