Een imposante beuk met iets verder een al even imposante stam van tien meter hoog.
Een imposante beuk met iets verder een al even imposante stam van tien meter hoog.

De grote waarde van het Van Boetzelaerspark

Algemeen

Wie een ommetje maakt in De Bilt kan zomaar eens in het van Boetzelaerpark terecht komen. Als je goed lijkt dan zie je de veranderingen ten opzichte van enkele jaren eerder. De gezamenlijke inspanning van de omwonenden met de gemeente hebben daaraan bijgedragen.

Sven Gutker de Geus is initiatiefnemer van de vereniging in 1997. Als een gids enthousiasmeert hij zijn gehoor bij een rondleiding: ‘Het park is in de jaren dertig van de vorige eeuw in de Engelse landschapsstijl aangelegd, onder supervisie van de firma Copijn, in de voortuin van de baron die op Sandwijck woonde. Jörn Copijn, boomchirurg en nazaat van de ontwerper, vertelde tien jaar geleden dat het park in goede conditie is en ongeveer op de helft van het parkleven verkeert. Maar net zoals bij mensen vraagt het park om goed onderhoud en moet het af en toe naar de kapper. Dat dit met hulp van de Stichting vrienden van het park goed lukt, is te zien. Het groen ligt er verzorgd bij. Ook kun je zien dat er de laatste jaren veel waarde is toegevoegd, voor alle doelgroepen’.

Jongeren
‘Jongeren hangen graag in het park. Om hen daar een goede plek voor te geven zijn er jaren geleden aan de kant van de Utrechtseweg metalen cabines geplaatst met een donkergroene kleur zodat ze niet opvallen; de cabines niet en de jongeren niet. Om nog minder op te vallen en niet te veel te hoeven lopen knipten de jongeren jarenlang het metalen raster van het hek stuk. Brommer of fiets tegen het hek, door het gat en naar de cabine. Na veel gepraat is er onlangs een nieuw hek gekomen, met een doorgang. Handig voor de jongeren en ook handig als je vanuit het park naar Sandwijck gaat’.

Speeltuin
‘Het eerste project van de vereniging was een speeltuin voor de hele kleintjes. Iedereen met (klein-)kinderen gaat naar het park om de eendjes te zien en te voeren. In overleg met de gemeente zijn de kliko’s op het eiland in de vijver weggehaald, en daarmee verdwenen ook veel boze ganzen die het gras vervuilden. Voor de oudere en mindere mobiele bezoekers staat een beter toegankelijke entree nog op de wensenlijst. Niet simpel te maken want scooters horen weer niet in het park’.

Boom
‘Een oude regel bij landgoederen is dat je een oude boom op tijd een opvolger moet gunnen. Op het veld met een imposante beuk zie je iets verder een even imposante stam van tien meter hoog. Met tien meter ervoor de opvolger. Prachtig om te zien hoe liefdevol hier met het park wordt meegedacht en meegewerkt. Het huisje aan de vijver is ook opgeknapt en doet dienst als werkschuur voor de leden van de vereniging. Bij alles kun je zien hoe goed de samenwerking tussen de omwonenden en de gemeente werkt. Het park is negentig jaar oud en leeft vast nog negentig jaar verder’.

Het nieuwe hek met een doorgang.
Een speeltuin voor de hele kleintjes.