Renée aan de bal tijdens een wedstrijd met Jong Oranje tegen PKC op de Korfbal Challenge in Rotterdam december 2019.
Renée aan de bal tijdens een wedstrijd met Jong Oranje tegen PKC op de Korfbal Challenge in Rotterdam december 2019.

Topsport op een laag pitje tijdens Coronacrisis - Korfbal -

Sport

Wat doen topsporters in deze moeilijke tijden, waarin de sportagenda geheel is geschrapt voor de aankomende maanden. Veel grote toernooien zijn uitgesteld, wedstrijden afgelast of uitgesteld en competities gestopt. Wat voor een ritme bouwen topsporters op om de conditie en de focus vast te houden. Ditmaal geeft de 21 jarige korfbalster en jeugdinternational Renée van Ginkel uit Maartensdijk een inkijkje in haar aangepaste dagelijkse sportleven.

Nu de korfbalcompetitie is gestopt moeten de spelers en speelsters op een ander wijze fit blijven en hun conditie onderhouden. Renée, die Pedagogische Wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht studeert en een bijbaantje heeft in een verzorgingstehuis in Bilthoven heeft tot haar 16e jaar bij Tweemaal Zes in Maartensdijk gespeeld en toen de overstap gemaakt naar DVO/Accountor uit Bennekom. Dit seizoen speelde zij in het eerste team in de Korfbal League. Dat is de eredivisie van het korfbal. Zij is tevens jeugdinternational bij Talent TeamNL tot en met 21 jaar. 

Trainingsstof
Vanuit de club hebben de spelers en speelsters een schema gekregen wat vrijblijvend gebruikt kan worden. Renée: ’Vanuit Jong Oranje blijven we in contact met de fysiotherapeut. We overleggen over de uitvoering van een bepaald soort oefeningen waarover we bijvoorbeeld filmpjes toegestuurd krijgen. Door deze twee mogelijkheden heb ik genoeg trainingsstof. Ik hoef mijn trainingsresultaten niet door te geven. Het komt op zelfdiscipline aan’.

Skeeleren
Ik train ongeveer 6 maal per week en wissel af tussen zoveel mogelijk korfbal specifieke oefeningen als interval, voetenwerk, sprongkracht en stabiliteitsvormen, maar ook eens per week 5 kilometer hardlopen. Voor de afwisseling ga ik soms ook skeeleren. Thuis heb ik een korfbalpaal in de tuin, dus het is voor mij altijd mogelijk om een balletje te schieten. Daarnaast speelt mijn vriend Joren van Nieuwenhuijzen bij Fortuna/DeltaLogistiek en óók in Jong Oranje. Van Fortuna heeft hij ook een schema met oefeningen. Renée:’ Zo kunnen we samen trainen en proberen zo fit mogelijk te blijven’. De rest van de korfbalfamilie van Ginkel sport ook regelmatig gezellig mee. Zo blijft iedereen een beetje in beweging.

Taiwan
Komend seizoen is helaas haar enige doel om vaste waarde te blijven in het eerste team van DVO. Renée: ’Hier zeg ik helaas omdat ik eigenlijk aankomende zomer een WK in Taiwan zou spelen met Jong Oranje. Vanwege de coronacrisis is het verplaatst naar 2021. Voor mij en veel andere teamgenoten is het de vraag of wij onze laatste wedstrijd voor Jong Oranje al gespeeld hebben. De leeftijdsgrens voor Jong Oranje gaat namelijk tot en met 21 en ik word in mei 21. Dat zou eigenlijk betekenen, dat 2020 mijn laatste jaar is bij Jong Oranje en geen toernooi meer kan spelen. Maar een paar weken terug kregen wij te horen dat het WK van dit jaar misschien de leeftijdsgrens wil opschuiven naar 22 jaar, zodat alle spelers nog een jaar door mogen. Ergens begin mei krijgen wij dit te horen. Ik hoop heel erg dat dit door gaat. Dan kan ik volgend jaar hopelijk alsnog het WK in Taiwan spelen!’.

Skype
Het onderlinge contact met ploeggenoten van beide teams verschilt. Renée vindt dat logisch. ’Met sommige mensen uit de selectie heb ik dagelijks contact,. Dat zijn hechte vrienden. Met andere is er af en toe contact via de app of via Skype, vooral om elkaar op te hoogte te houden over de laatste ontwikkelingen’.

Normaal gesproken start ergens midden augustus de voorbereiding op het veldseizoen. Dat is nu onzeker. Of de veldcompetitie doorgaat is maar de vraag. Het schema van de Korfbal League 2020-2021 is al wel bekend en start op 24 oktober. Renée: ‘Ik hoop vooral dat de clubs zich daarop goed kunnen voorbereiden. Als daardoor de veldcompetitie geschrapt moet worden dan is dat maar zo. Uiteindelijk is in de Korfbal League spelen voor mij toch het leukste wat er is. En wat ik ook leuk vind is dat mijn nichtje Iske van Ginkel de overstap maakt van Tweemaal Zes naar DVO, om daar – hopelijk - in het hoogste jeugdteam (A1) te gaan spelen’.

[door Kees Diepeveen]