De speelplek heeft een grote aantrekkingskracht; ook vanuit andere buurten.
De speelplek heeft een grote aantrekkingskracht; ook vanuit andere buurten.

Enthousiaste buurtbewoners werken aan vernieuwing speelplekken

Algemeen

door Henk van de Bunt

Voor de Bongerd- en Perenlaan en het Hendrick de Keijserkwartier in Bilthoven werkt een enthousiaste buurt al anderhalf jaar aan de vernieuwing van twee speel- en ontmoetingsplekken. De projectgroep wil dat het eerste deel van de plannen in september wordt gerealiseerd. Ouders, kinderen en andere buurtgenoten zoeken elkaar in de huidige Coronatijd in toenemende mate op, waardoor een speelplaats steeds belangrijker wordt als trefpunt en als platform voor ideeën. 

Afgelopen anderhalf jaar hebben veel buurtbewoners meegedacht over de vernieuwing van de speel- en ontmoetingsplekken voor jong én oud. De ontwerpen - met o.a. speelheuvel, glijbanen, duikelrekken, speelveld, groen, stapstammen, tipi’s, struinpaadjes, zitkeien en bankjes - zijn klaar. Een deel van de plannen is zelfs al uitgevoerd. Zo staat er een klimrek gedoneerd door de gemeente en kunnen de kinderen nu in het omringende groen spelen, door verplaatsing van de hekken. 

Samenwerking en financiering

De projectgroep werkt samen met de gemeente De Bilt, die een belangrijk deel van de vernieuwing financiert. Ook de wijkraad De Leijen ondersteunt de vernieuwing financieel en organisatorisch. Daarnaast staat de buurt voor de uitdaging om een flink bedrag bij elkaar te krijgen. Zij benaderen fondsen en sponsors, zetten buurtacties op, zoals een corona-proof-sponsorloop voor de kinderen, een Facebookpagina ‘WIJK kopen voor de wijk’ - waarop diensten en producten van buurtbewoners worden aangeboden - en doen een deur-aan-deur-actie voor een bijdrage van buurtbewoners. 

Parel in de Leijen

Het is mooi om te zien dat buurtbewoners elkaar steeds beter hebben leren kennen en dat er nu al veel gespeeld wordt op de Bongerdplek, ook door kinderen uit andere wijken van De Leijen. Dat er op de speelplek vriendschappen worden gesloten tussen kinderen onderling en tussen volwassen bewoners. En dan is dit nog maar het begin. Deze speeltuin blijkt dan ook een grote aantrekkingskracht te hebben vanuit andere buurten. 

Initiatieven

De bewoners leren nu elkaars kwaliteiten ontdekken en daarvan gebruik te maken. Zij hebben bijv. onlangs een Facebookpagina’ geopend waar mensen producten kunnen aanbieden en afnemen, met extra inkomsten voor de speeltuinen als gevolg. De eerste transacties hebben al plaatsgevonden. Het ene nieuwe idee stimuleert het andere; buurtgenoten die willen helpen bij onderhoud groenvoorziening, bijenoases en duurzame voorzieningen. Mensen die enthousiast zijn, krijgen de ruimte. De coördinatie ligt in handen van Imke van de Graaf, Koen Kooper en Ebbe Rost van Tonningen. Contact en info kan via speelplekbongerdbuurt@gmail.com