Burgemeester Sjoerd Potters bladert het zojuist aangereikte exemplaar door; Voorzitter Paul Meuwese en redactielid Henri L'Honoré Naber kijken toe.
Burgemeester Sjoerd Potters bladert het zojuist aangereikte exemplaar door; Voorzitter Paul Meuwese en redactielid Henri L'Honoré Naber kijken toe.

Themanummer Biltse Grift

Algemeen

door Henk van de Bunt

Met inzet van velen is het themanummer in verband met 75 jaar vrijheid van De Biltse Grift vorige week verschenen. Het betreft eigenlijk de editie van maart 2020; door het enorme aanbod aan verhalen en een technisch probleem bij het opmaakprogramma is deze editie van het kwartaalblad van de Historische Kring uit De Bilt deze week vertraagd bij de leden in de brievenbus gerold. Woensdag 29 april kreeg burgemeester Sjoerd Potters het eerste nummer ‘aangereikt’. 

Overhandigen dat kon niet in deze tijd; de Historische Kring stelde de burgemeester voor het aanbieden van het themanummer van de Biltse Grift te doen via een lessenaar op het bordes van Jagtlust aan de Soestdijkseweg. Toen deze lessenaar stond opgesteld met daarop het themanummer en de voorzitter van de Historische Kring, Paul Meuwese op gepaste afstand was gaan staan, trad burgemeester Sjoerd Potters naar buiten om eveneens op gepaste afstand te luisteren naar Paul Meuwese. Daarna pakte Potters het exemplaar van de Biltse Grift dat voor hem klaar lag. Hiermee was de korte ceremonie van het aanbieden van deze bijzondere uitgave van De Biltse Grift voorbij.

Omvang

Meuwese bedankte de burgemeester dat er toch een manier gevonden was om het themanummer te overhandigen; zonder direct handcontact; ‘Ook al door de omvang van het blad is het een bijzonder nummer is geworden. In januari jl. nam de redactie van De Biltse Grift het besluit een speciale uitgave van het kwartaalblad van de Historische Kring te maken met als thema ’75 jaar vrijheid’. Dat besluit is eerlijk gezegd redelijk laat genomen, zo bleek achteraf. Er bleek meer tijd nodig dan aanvankelijk gedacht om deze speciale editie voor te bereiden. Bestond eerst de angst ‘krijgen we wel genoeg kopij’ dan werd die later ingeruild voor ‘we moeten keuzes en nog eens keuzes maken’. Er ging door de hoeveelheid aangeleverde kopij meer tijd zitten in de voorbereiding van de speciale uitgave dan verwacht. Daar kwam nog eens bij dat het opmaakprogramma vast liep. Dat zorgde ook voor vertraging. Zodoende verschijnt de maarteditie van De Biltse Grift vandaag pas. Gewoonlijk telt het kwartaalblad van de vereniging zo’n 32 pagina. Deze keer telt het maar liefst 92 pagina’s.’

Boek

Naast de burgemeester, die een voorwoord schreef voor deze bijzondere uitgave leverden maar liefst 14 auteurs een bijdrage van wie sommige zelfs meer dan één. De verhalen gaan over de bevrijding op 5 mei 1945 door de ‘IJsberen’ - die De Bilt bevrijdden, over vreugde en verdriet, school en vrijheid in die eerste meidagen. Maar ook zijn er verhalen over gebeurtenissen die kort voor die 5e mei nog plaatsvonden zoals de fusillade van de gebroeders Brinkhof.

Paul Meuwese maakte van de gelegenheid gebruik om aan te kondigen dat op 7 mei een boek verschijnt met de titel ‘Geef de verzetshelden een gezicht en de vrijheid een stem’. In het eerste gedeelte van dat boek staan korte schetsen van de verzetshelden die genoemd staan op het herdenkingsmonument dat voor Jagtlust staat. Daarnaast krijgen nog enkele andere helaas niet genoemde verzetsstrijders, zoals de gebroeders Brinkhof, Flip de Leeuw en Ferdi van der Ham eveneens een gezicht. In het tweede gedeelte van het boek schrijven diverse auteurs van verschillende pluimage over de beleving van vrijheid. Ook het feit dat het in Nederlands-Indië nog lang zou duren voordat daar de rust weerkeerde wordt belicht.