Belmaatjes maken voor veel inwoners het verschil.
Belmaatjes maken voor veel inwoners het verschil.

Vrijwilliger vertelt tijdens de coronacrisis

Human Interest

Norien Hulsebosch is vrijwilliger bij onder andere de Biltse telefoonlijn; deze bellijn is opgezet door Samen voor De Bilt en Mens De Bilt, zodat mensen, die vanwege het coronavirus noodgedwongen alleen thuis zitten toch een praatje kunnen houden. 

Norien vertelt dat ze al jaren als maatje vrijwilliger is bij Mens. ‘Ik was gekoppeld aan een licht dementerende mevrouw, die graag vrijwilligerswerk wilde doen. We schonken elke week samen koffie en thee in een verzorgingshuis. Soms lukte iets niet zo goed en dan gaf ik subtiele aanwijzingen, zodat zij weer wist wat ze moest doen. We werden door iedereen echt als duo gezien’. Norien legt uit: ‘Ik werk heel gevoelsmatig met dementerende mensen en probeer zo op hun golflengte te komen. Ik probeer iemand nooit het gevoel te geven dat hij faalt, maar ik probeer aanvullend te zijn’. 

Laatjes 

Norien bezoekt haar maatje regelmatig thuis. ‘We hebben veel raakvlakken en hebben mooie, diepe gesprekken. Het is voor mij ook heel waardevol. Je kunt met dit werk echt iets betekenen voor een ander. Ik vind het mooi dat mensen met dementie vaak heel kwetsbaar, open en gevoelig zijn. En bij mensen met dementie zitten vaak veel verborgen laatjes; ik vind het leuk om die op een creatieve manier soms toch open te laten springen’. 

Maatje per telefoon

Toen een paar weken geleden de Biltse telefoonlijn werd gestart, bood Norien zich meteen aan als vrijwilliger. Ze is nu gekoppeld aan een licht dementerende vrouw van 72 jaar. Ze begon haar eens per week te bellen, maar dit werd snel meer. ‘Er spelen soms heftige dingen, zoals een uitslag van een onderzoek. Als zij mij nodig heeft, dan ben ik er voor haar. Ik bel haar nu iedere dag om 10.00 uur. Dat geeft haar structuur in deze tijd en mij zelf eigenlijk ook. Ik vraag haar meestal eerst even of ze goed geslapen heeft en hoe het met haar gaat. Soms begint ze uit zichzelf dingen te vertellen, dan leest ze bijvoorbeeld een brief voor die ze gekregen heeft. Ik vraag daar dan over door. Soms vertelt ze ook een paar keer hetzelfde, maar dat geeft niet, dat laat ik dan gebeuren. Ik kijk gewoon waar ze op dat moment behoefte aan heeft’. 

Als wij vragen, hoe Norien het vindt om dit vrijwilligerswerk in deze tijd te doen, antwoordt ze enthousiast: ‘Ik vind het geweldig om te doen. Ik wist van tevoren niet wat ik kon verwachten, maar blijkbaar gaat het ook heel goed per telefoon. En ze matchen bij Mens altijd precies de goede aan mij, dat kunnen ze echt goed’. 

Bijzondere dag 

Vandaag gaan Norien en haar maatje elkaar voor het eerst in het echt zien. ‘Vanmiddag ga ik even bij haar langs om wat tijdschriften bij haar door de bus te gooien. Dan kan ik zwaaien door het raam. Daar zit ze helemaal naar uit te kijken’. Norien vertelt dat dat ze heel benieuwd is hoe haar maatje er uit ziet. ‘Ik heb er wel een voorstelling van gemaakt, want ze beschrijft elke dag wat ze aan heeft, dat vind ik leuk. Daar ga ik dan op in, dan vraag ik welke kleur het heeft en hoe het er precies uit ziet. En dan geef ik haar een compliment, dan zeg ik dat ik denk dat ze er prachtig uit ziet. Ik vind dat erg leuk, ik merk dat ze heel verzorgd is’. Norien vervolgt: ‘Het idee dat ik er voor haar moet zijn, helpt mij ook wel om nu positief te blijven. Het is zo fijn om iets voor iemand te kunnen betekenen in deze tijd. We hebben echt een band met elkaar gekregen en ik hoop dat ons contact ook blijft als deze coronatijd voorbij is’. 

Wie ook geïnteresseerd is in vrijwilligerswerk kan kijken op de vacaturebank van de vrijwilligerscentrale via: https://www.mensdebilt.nl

Inmiddels hebben 98 mensen een belmaatje. Hierdoor hebben ze geregeld contact met de buitenwereld. Simpel en doeltreffend. Op dit moment zitten er ruim 25 vrijwilligers ‘op de bank’, die graag iemand zouden willen bellen. Dus vindt u het leuk om gebeld te worden, meld u dan aan via maatjes@mensdebilt.nl of tel. 030 7440595.  (Naomi van der Meijden)