Bewoners en winkeliers vol verbazing bij het gat, waar straks een kolossaal transformatorhuisje dient te verrijzen. V.r.n.l. Erik van de Kerkhof (Donelli), Anne Sandberg, Friso Hennings Backer (Gelato Burano), Franklin Bond (Vishandel Volendam) en Christ van Giersbergen.
Bewoners en winkeliers vol verbazing bij het gat, waar straks een kolossaal transformatorhuisje dient te verrijzen. V.r.n.l. Erik van de Kerkhof (Donelli), Anne Sandberg, Friso Hennings Backer (Gelato Burano), Franklin Bond (Vishandel Volendam) en Christ van Giersbergen.

Transformatorhuis pal voor woning en winkels

Algemeen

door Henk van de Bunt

Er is de nodige onrust aan het begin van de Vinkenlaan te Bilthoven over de locatie van een nog te realiseren transformatorhuisje. Omwonenden zijn enorm teleurgesteld over de gekozen plaats en over de communicatie daaromtrent. 

‘De kritische houding is mede ontstaan door de handelwijze van de gemeente’, aldus bewoner en woordvoerder Christ van Giersbergen namens aanwonenden en winkeliers: ‘Ik doel hiermee op de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Ongeacht het vergunningsvrij mogen plaatsen van dergelijke bouwsels, waarnaar de gemeente verwijst, heeft o.i. de gemeente het zorgvuldigheidsbeginsel geschonden door belanghebbenden niet te betrekken bij de planvorming. Daarnaast geeft de gemeente aan dit nogmaals te doen door vast te willen houden aan deze locatie onder een slaapkamer. Dit is schadelijk voor het woongenot en de woningwaarde en ook van die van ‘straatgenoten’. De gemeente gaat willens en wetens voorbij aan het bezwaar van 50 omwonenden die bezwaar maken tegen de huidige gekozen locatie’. Bij de herinrichting van het Vinkenplein is dit de tweede keer dat ik meemaak dat de gemeente doelbewust de belangen van omwonenden negeert. De eerste keer was dat de gemeente goedkeurde dat ontwikkelaar Synchroon een hogere nieuwbouw mocht realiseren dan dat de gemeente zelf had bepaald in het bestemmingsplan’. 

Stedin

Christ van Giersbergen vervolgt: ‘Volgens Stedin is deze locatie op 3 meter van mijn voordeur verre van ideaal. Vasthouden aan deze locatie staat dan ook gelijk aan een beleid waarop een Nederlandse gemeente helemaal niet trots mag zijn. Bij handhaving van deze locatie kunnen wij niet anders dan concluderen dat onze gemeente geen empathie heeft voor haar burgers. Een alternatieve locatie kan bijvoorbeeld in de omgeving van de (voormalige) Melchiorbank gevonden worden. Dit is de punt bij de Nachtegaallaan en de Merellaan. Volgens de tekeningen wordt daar ook een groene plek gesitueerd. Deze plek is dus een ideale locatie voor het transformatiehuisje. Het staat ver van alle huizen, ver van het plein en kan tevens goed worden gecamoufleerd met begroeiing. Hoe mooi zou het zijn als de gemeente wil luisteren naar Stedin en de omwonenden van de Vinkenlaan en haar voornemen herziet’. 

Gemeente

De gemeente reageert vooralsnog alleen maar schriftelijk. Op 1 april schrijft zij: ‘Met betrekking tot het transformatorhuisje heeft de gemeente alle bewoners en ondernemers van het Vinkenplein en omgeving op 6 maart per brief geïnformeerd over de voorbereidende werkzaamheden voor de herinrichting van het gebied, welke binnenkort op en rond het Vinkenplein gaan plaatsvinden.' Deze brief zou volgens de gemeente 6 maart huis aan huis in de brievenbus gestopt zijn. In deze brief zijn ook de werkzaamheden voor het transformatorhuisje opgenomen. Ter aanvulling daarop; 'Om voldoende stroom te kunnen blijven leveren in het centrum van Bilthoven moet Stedin de capaciteit van haar netwerk uitbreiden en een nieuw transformatorhuisje plaatsen. Stedin heeft de locatie van het transformatorhuisje op basis van technische eisen bepaald door de ligging van de kabels en leidingen in de grond en de te realiseren aansluiting op het netwerk. Vervolgens hebben Stedin en de gemeente gezocht naar een zo goed mogelijke inpassing van het transformatorhuisje in het nieuwe inrichtingsplan, dat voor het centrum is vastgesteld. Dat is in de Vinkenlaan, nabij het kruispunt Julianalaan, in een groenstrook langs het fietspad. Deze groenstrook is opgenomen in het herinrichtingsplan voor dit gebied. Het gat dat nu is gegraven is voor de proefsleuven om te zien waar de kabels en leidingen liggen. Ergens binnen die ruimte zal het huisje geplaatst worden. De plaatsing van het transformatorhuisje loopt vooruit op de rest van de uitvoering van de herinrichting en staat daardoor tot die tijd gedeeltelijk in de huidige weg’.

Verbazing

De brief en de aangevangen werkzaamheden maken de verbazing alleen nog maar groter. Winkeliers, zoals Donelli en de Vishandel Volendam, van zowel de oost- als westzijde van dit gedeelte van de Vinkenlaan wijzen op het onttrekken van ‘zicht’ op hun winkels vanuit de Julianlaan en noemen de gekozen locatie vlak voor de woningen aan de westzijde onaanvaardbaar. Donelli is al jarenlang onbereikbaar door alle bouwwerkzaamheden en als dank krijgen ze nu een trafohuisje van 3 x 3 meter die de zichtbaarheid vanuit de Julianalaan volledig weghaalt. Voor Vishandel Volendam zijn de zichtlijnen en de ruimte uit de straat gehaald en het huisje wordt gevaarlijk dicht op het fietspad geplaatst. De bewoners maken uitdrukkelijk bezwaar tegen de plaatsing van het transformatorhuis pal voor de ingang van hun woningen. ‘Dit is een zeer ingrijpende verandering en heeft directe impact op ons als huiseigenaar en huisbewoner. Het heeft een negatieve invloed op zowel de waarde van de woning als op het woongenot’. Men vindt het onbegrijpelijk dat de plannen niet vooraf kenbaar zijn gemaakt en er geen inspraakmogelijkheden zijn (geweest) voor direct belanghebbenden. 

Volgens iedereen een mooie plek voor het transformatorhuis.