In haiku:
Kerkklokken klinken
Voor iedereen een boodschap 
Verschillend beleefd
In haiku: Kerkklokken klinken Voor iedereen een boodschap Verschillend beleefd

Kerkklokken klinken

Algemeen

Op zondagochtend klinken kerkklokken van over de velden. Ze nodigen mensen uit om samen een kerkdienst bij te wonen, in verbondenheid. Nu, in coronatijd, luiden de klokken voor lege kerken. Voorgangers preken van hoop en troost, noodgedwongen voor de kerktelefoon of in de camera. Zij spelen een rol in een nieuwe, digitale verbondenheid.

De klokken uit de kerktoren van Westbroek klinken al eeuwenlang vrolijk bij bruiloften, droevig bij begrafenissen. Dagelijks geven ze ieder half uur aan dat de tijd voortschrijdt. Een vertrouwd geluid uit een indrukwekkend bouwwerk.

Totdat tijdens de Tweede Wereldoorlog de kerkklok daar uit de toren werd getakeld om in Duitsland te versmelten tot wapens. Iemand gaf de klok een boodschap mee: ‘Wie met deze klok schiet, wint de oorlog niet’. Na de bevrijding kwam 'ie weer boven water en is terug gehangen. 

Zo zijn de klokken weer te horen. Om te herdenken op 4 mei, de mensen die stierven tijdens de bezetting. Mensen met verschillende achtergronden, met verschillende toekomstverwachtingen. 

Op 5 mei klinken de kerkklokken om de vrijheid te vieren, zelfs nu het virus regeert. Voor iedereen die het maar horen wil.

(Karien Scholten)