Na een tocht van twaalf kilometer komt Eric Martherus aan bij de Julianaschool.
Na een tocht van twaalf kilometer komt Eric Martherus aan bij de Julianaschool. Foto: Guus Geebel

School maakt zich op voor ontvangst kinderen

Algemeen

Op vrijdag 24 april was het voornemen om samen met kinderen en teamleden van de scholen van Stichting Delta en gekoppeld aan de Koningsspelen een sponsorloop voor KiKa (Kinderen Kankervrij) te houden. De coronacrisis gooide roet in het eten en dus kon het niet doorgaan. Eric Martherus, docent bewegingsonderwijs aan de Julianaschool, besloot de twaalf kilometer van het Prinses Maxima Centrum in Utrecht naar de Julianaschool in Bilthoven alleen te gaan lopen. Hij deed er twee uur over.

De scholen van het primair onderwijs gaan op 11 mei weer open. In de Julianaschool vertellen directeur Ella Prins, Eric Martherus, teamleden Nadine ten Kate en Linda Kuijt, schoonmaakster Mina Donkersloot en Pannakooifabrikant Ron Michel wat er allemaal anders zal gaan. ‘Het team van de Julianaschool is hard bezig een goed en verantwoord programma neer te zetten’, vertelt Ella Prins. ‘Daar hoort ook het bewegingsonderwijs bij waar Eric een belangrijke rol bij speelt. Ook komt er een natuurjuf die met de kinderen in het voedselbosje dat in december werd geopend aan de gang zal gaan.’ Schoonmaakster Nina speelt op school altijd al een belangrijke rol, maar nu helemaal. Zij kwam voorheen na schooltijd maar nu ook tussen de middag want hygiëne is heel belangrijk. Er is nu veel meer vaker te doen zoals de deurknoppen en de toiletten. We laten de kinderen allemaal een grote stevige tas meenemen waar ze hun eigen spulletjes in gaan bewaren.’

Bewegen
Van de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO) komen adviezen over hoe om te gaan met bewegingsonderwijs na 11 mei. Een daarvan is buiten gaan sporten. Ze raden aan dat in de buurt van de school te doen zodat geen grote groepen kinderen de straat op hoeven gaan. Eric heeft een aanvraag ingediend om het certificaat voor voeding en beweging te krijgen. ‘We willen echt een gezonde school worden.’ Kortgeleden is op het speelterrein van de school een Pannakooi geplaatst. ‘Die is zo gemaakt dat je met kleinere groepen heel goed kunt sporten’, vertelt Ron Michel. ‘De kooi is ovaal en daardoor krijg je altijd dynamisch spel. Kinderen kunnen hun eigen ding doen op een veilige manier want er zijn geen dode hoeken.’ Eric gaat ervan uit dat er hooguit vier kinderen in de kooi aanwezig mogen zijn.

Groepen
De 500 leerlingen zijn vanaf 11 mei twee dagen per week op school. Op iedere schooldag zijn er 250 leerlingen. ‘Er wordt nu zorgvuldig uitgezocht hoe het gaat passen. We zijn al best een eind op weg. We gaan van start met een groep die op maandag en donderdag komt. Dinsdag en vrijdag komt de andere groep. Op woensdag blijft de school gesloten en is de school voor Nina. Kinderen van ouders met vitale beroepen vangen we in overleg op. We vragen of kinderen zelf handgel meenemen want handen wassen blijft belangrijk. De leerkrachten zorgen er ook zelf voor want iedereen heeft een eigen voorkeur.’

Aankomst
Er wordt ouders gevraagd zoveel mogelijk met de fiets te komen of lopend. We hanteren een inlooptijd en een uitlooptijd zodat kinderen niet allemaal tegelijkertijd gehaald of gebracht worden. Leerkrachten komen gewoon op de dagen dat ze werken. Zij zorgen ervoor dat leerlingen op de dagen dat ze niet op school zijn thuis kunnen werken.

Achterstand
Nadine en Linda horen af en toe dat kinderen achterstand hebben gekregen doordat ze weken thuiswerk hebben gedaan. ‘Kinderen hebben echter ook heel veel zelfstandigheid en zelfwerkzaamheid geleerd. Dus als ze roepen dat ze wel achterstand zullen hebben, dan denken wij dat er ook iets anders is bijgekomen. Wij zijn heel benieuwd hoe we daarop in kunnen spelen. Ook voor leerkrachten is het anders geworden. Iedereen is digitaalvaardiger geworden. Als team van de school is er met 45 mensen al digitaal vergaderd. Dat ging zo goed dat sommigen al zeiden het erin te willen houden omdat het zo efficiënt werkt.

[door Guus Geebel]

De onlangs geplaatste Pannakooi past mooi bij het bewegingsonderwijs.