In Ajaxtijd in duel tijdens uitwedstrijd met FC Groningen
In Ajaxtijd in duel tijdens uitwedstrijd met FC Groningen

SVM springplank voor toptalent

Sport

Dat zelfs voetbalvereniging SVM uit Maartensdijk een springplank kan zijn voor jong talent blijkt maar weer uit het volgende verhaal. We spreken Toine Geijtenbeek - 13 jaar oud - inwoner van Maartensdijk. 

Met drie jaar maakte hij kennis met voetbal bij de Kabouters van SVM; met 6 jaar gescout tijdens een voetbalwedstrijd bij SVM door Ajax en FC Utrecht. Hij zegt hierover: ‘Dat was een spannende tijd. Ik was pas 6 jaar en mocht stagelopen bij Ajax en FC Utrecht. Jammer genoeg werd ik niet aangenomen. Dus knop om en weer lekker verder voetballen bij SVM’. Met 10 jaar is hij van de JO-11 bij SVM vertrokken naar de Bussumse Football Club (BFC) om daar in de JO-11 te spelen.

Scouts
Gelukkig voor Toine komen ze regelmatig scouten bij voetbalclubs. Zo ook bij BFC en met tien jaar werd hij opnieuw gescout door Ajax en FC Utrecht. Na twee trainingen wilde Ajax hem graag bij de jeugdopleiding. Toine zegt hierover: ‘Het was een pittige tijd; lange dagen tot 21.00 uur. Met name in de brugklas moest ik erg wennen aan dit nieuwe ritme. Na schooltijd werd ik in Hilversum opgehaald met de taxi om bij Ajax te trainen. Ik at daar ook en na het eten deed ik daar mijn huiswerk voor school. Pas rond 20.30 werd ik met de taxi naar huis gebracht. Het waren goede trainingen bij Ajax, maar door de lange dagen miste ik mijn vrienden thuis wel’.

Ontwikkeling
Het belangrijkste dat hij bij SVM geleerd heeft, is dat je jezelf moet ontwikkelen maar uiteindelijk moet je met het team presteren. ‘Na mijn overstap naar Ajax heb ik geleerd dat ik veel meer moest knokken in het veld. Bij SVM ging het soms nog heel makkelijk, maar bij Ajax speel je op een veel hoger niveau. Daarvoor moest ik echt mijn best doen om mee te komen’.

Toekomst
Op mijn vraag of hij nog tips heeft die hij SVM wil meegeven voor de jeugdtraining, is zijn antwoord ‘Variëren met oefeningen op techniek, positiespel enz. en niet alleen maar partijen en afronden’.

Toine is spits en speelt af en toe mid-mid op 10. Zijn specialiteit is inzicht en scoren. Na twee jaar bij Ajax getraind en gespeeld te hebben, maakt hij nu de overstap naar FC Utrecht. Zijn grootste wens is het 1e halen en spelen in het Galgenwaard Stadion. Wanneer ik hem vraag of hij een toekomst voor zichzelf ziet in de voetballerij zegt hij: ‘Deze overstap is een grote uitdaging voor mij. Als ik mijn best doe dan zou ik het moeten kunnen halen. Belangrijkste tip die ik kan meegeven aan andere voetballers die profvoetballer willen worden is, doe je best en luister naar de trainers. Geef niet op als er iets fout gaat. Winnaars hebben een plan en verliezers een excuus’. 

(door Majorie Overvoorde)