Rob van der Spek en Tom Claasen (r) kunnen niet wachten tot het hek weer open kan.
Rob van der Spek en Tom Claasen (r) kunnen niet wachten tot het hek weer open kan.

FC De Bilt kijkt vooruit

Sport

Het seizoen amateurvoetbal zit er op: de KNVB besloot onlangs de competities te beëindigen. Er is tevens besloten dat er voor dit seizoen geen eindstanden komen en er dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten zijn. Het volgend seizoen start iedereen in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen.

‘Bij FC De Bilt is er begripvol en berustend gereageerd’, aldus Rob van der Spek, bestuurslid technische zaken. ’Iedereen begrijpt dat gezondheid van spelers, staf en publiek boven alles gaat. Natuurlijk hoopt iedereen dat het uiteindelijk weer mogelijk wordt om te sporten maar op dit moment is er nog geen zicht op wanneer dat is. Dan moet je een beslissing nemen die duidelijkheid biedt aan iedereen. En aangezien wij nog moesten vechten tegen degradatie in de eerste klasse, werd er hier en daar ook wel met een glimlachje gereageerd. FC De Bilt speelt volgend seizoen gewoon weer in de eerste klasse’.

Conditie
Het sportcomplex is op last van de gemeente gesloten tot 28 april. Of er na deze datum weer mag worden gesport op het complex is onduidelijk; de verwachting is dat dit verbod door de gemeente zal worden verlengd. Van der Spek: ‘Het is aan spelers zelf om de conditie op peil te houden. Daar hebben we geen speciaal programma voor opgezet. Sportscholen zijn ook gesloten en er blijft dan niet meer over dan thuis trainen, fietsen, hardlopen en opletten met eten en drinken’.

Of er nog iets wordt afgerond van dit lopende seizoen is ook weer afhankelijk van de gemeente en de maatregelen die het kabinet neemt: Rob zegt hierover: ‘Als het mogelijk wordt om in de loop van mei, juni weer gefaseerd te starten zullen we daar zeker naar kijken. De voetbalkalender op ons complex eindigt op 4 juli. Wellicht kunnen we in overleg met de gemeente daar mee schuiven als dat nodig is’. 

Terugkomen
Op dit moment gaat de KNVB nog uit van de start van het seizoen zoals oorspronkelijk gepland. Of dat allemaal mogelijk is moet nog blijken maar bij FC de Bilt bereidt men zich daar ook op voor. Men is druk bezig met het aanstellen van een nieuwe hoofdtrainer voor het eerste en het invullen van alle functies bij de jeugd. Van der Spek: ‘De nieuwe staf zal zeker een plan voor de voorbereiding maken binnen de richtlijnen van de overheid, KNVB en de gemeente. Spelers hebben wellicht ruim 4 tot 6 maanden niet getraind en de belasting zal dus ook verstandig moeten worden opgevoerd. Je kunt dat vergelijken met een situatie waarin je volledige selectie terugkomt van een blessure. We gaan ervan uit dat ook de KNVB daarbij wel gaat ondersteunen bijvoorbeeld met behulp van schema’s en adviezen. Daar gaan we zeker naar kijken met de nieuwe staf’.

Inpassen
Er is nu nog geen zicht op eventueel spelersverloop. Er is voor de Coronacrisis gesproken met alle spelers en de intentie is om de selectie van 1 en 2 zoveel mogelijk bij elkaar te houden. Het besluit van de KNVB maakt dat FC De Bilt ook volgend seizoen weer in de eerste klasse uitkomt en dat maakt het voor spelers ook interessant om bij De Bilt te blijven spelen. Van der Spek: ‘Daarnaast gaan we gericht op zoek naar versterking. Daarbij houden wij vast aan onze opvatting om vooral te spelen met een kern van spelers met een Bilts verleden. Nieuwe spelers moeten passen binnen deze groep. De nieuwe hoofdtrainer zal daar natuurlijk een belangrijke stem in hebben, maar het bestuur zal dat ook bewaken. Afgelopen seizoen zijn 8-9 nieuwe spelers van buiten gekomen maar het rendement daarvan is heel beperkt gebleken. Dat willen we komend seizoen beter doen’.

Focus
Bij het gesprek is ook voorzitter Tom Claassen van de partij: ‘FC De Bilt heeft een onrustig seizoen achter de rug, zowel sportief als financieel, nog los van de impact die de Coronacrisis heeft op de club. Na 8 relatief rustige jaren op sportief vlak, stapte Alain Hijman plotseling op in januari en recent Koos van Tamelen. Het nieuwe bestuur heeft wat dat betreft genoeg op het bordje (gekregen) en werkt hard om een aantal zaken weer op de rails te krijgen. Met een breed bestuur van 8 leden (waarvan 7 nieuw) wordt momenteel hard gewerkt aan het vormgeven van een nieuwe toekomst voor FC de Bilt. Hierbij focust de club op twee zaken: financieel gezond worden en blijven werken aan onze belangrijke maatschappelijke functie in de Bilt. De club heeft veel jeugd en heeft de deuren open voor iedereen. Zo werken wij aan het starten van 35+ voetbal op vrijdagavond en organiseren we regelmatig activiteiten voor ouderen in deze gemeente’.

[door Henk van de Bunt]