Kyle Agterberg behaalde de zege in de Arden Challenge voor de zege in april 2018.
Kyle Agterberg behaalde de zege in de Arden Challenge voor de zege in april 2018.

Topsport op een laag pitje tijdens Coronacrisis

Sport

Veldrijden

door Kees Diepeveen

Wat doen topsporters in deze moeilijke tijden, waarin de sportagenda geheel is geschrapt voor de komende maanden. Veel grote toernooien zijn uitgesteld, wedstrijden afgelast of uitgesteld en competities gestopt. Wat voor een ritme bouwen topsporters op om de conditie en de focus vast te houden? Ditmaal geeft veldrijder Kyle Agterberg uit Maartensdijk een kijkje in zijn aangepaste sportleven. 

Op het oog lijkt er niet zo veel veranderd voor een veldrijder/wielrenner behalve dan dat er tot 1 juni geen wedstrijden gereden worden. Trainen op de weg en in het veld of het bos kan toch wel, ook met inachtneming van de voorschriften die door het kabinet op aanraden van het RIVM zijn afgekondigd. Maar dat ligt voor sporters toch anders. Net als andere topsporters mist Kyle Agterberg de focus op de wedstrijden waar naartoe gewerkt moet worden. Die waren er vrijwel door heel het jaar heen in het veld en op de weg. Nu er geen wedstrijden zijn moet alleen door trainingen vorm en basisconditie op orde gehouden worden. 

Schoorl

Sporters moeten soms van de nood een deugd maken en dat probeert Kyle ook te doen. Daar het trainingskamp van zijn ploeg in het Spaanse Malaga door het coronavirus was afgeblazen heeft hij half maart met vier man uit zijn wielerteam een week getraind in Schoorl en omgeving. Kyle: ‘Een maat van mij heeft een huisje in Schoorl, dat we mochten gebruiken. We hebben daar heerlijk kunnen trainen. Vooral op de mountainbike, omdat het landschap daar zo glooiend is en je in de duinen redelijk hoogteverschil hebt. We hebben daar ook echt genoten van de prachtige omgeving. Met inachtneming van de veiligheidsvoorschriften hebben we daar best goed ons ding kunnen doen en ook onderling veel plezier gehad’. 

Hartslagverhogingen

Kyle traint dagelijks op de fiets. Op de weg met de racefiets en in het veld/bos met de mountainbike. ‘Ik wissel dat per dag af’ aldus Kyle’. In het bos train ik ongeveer 2,5 uur en op de weg 5 uur. Op de weg doe ik 60 kilometer of het dubbele, maar maximaal 160 kilometer. Onderweg doe ik tempowisselingen en hartslag-verhogingen. Dat is 10 minuten wedstrijdtempo en daarna weer een paar minuten rust. Een soort intervaltraining op de fiets. In het veld heb je voortdurend die afwisseling van tempo en inspanning. Het komt erop neer dat ik 24 tot 27 uur train in de week. Of ik de weg op ga of in het veld/bos ga trainen bepaal ik per dag. Drie of vier keer per week doe ik core-stability-oefeningen om buik- rugspieren en middenrif te trainen. Als afwisseling ga ik af en toe hardlopen. Wandelen doe ik ook regelmatig. Dat is training en ontspanning tegelijk want daar moet je wel een goede balans in vinden’.

WhatsApp

Dagelijks vindt er overleg plaats met zijn personal trainer: ‘Dat contact verloopt hoofdzakelijk via een trainingsprogramma op WhatsApp, waarop ik dagelijks mijn trainingsarbeid- en resultaten invul. De trainer baseert daarop zijn trainingsschema’s voor de aankomende tijd. Soms hebben we ook telefonisch contact. Dit verloopt goed op deze manier. Maar de scherpte, die er is in een wedstrijdseizoen is er nu niet echt. Dat mis ik wel maar zal dat weer moeten opbouwen voor het moment waarop we weer kunnen koersen en crossen’.

Aan motivatie ontbreekt het Kyle niet. Hij is heel duidelijk over zijn ambitie. Hij wil van het veldrijden zijn beroep maken en professional worden. Kyle: ‘Dat is mijn doel voor de nabije toekomst. Het contract bij mijn huidige ploeg Destil Park Hotel Orange Babies Cycling loopt tot eind 2022. Wie weet hoe ver ik dan ben in mijn ontwikkeling. Mocht het niet lukken dan ga ik het op de weg proberen. Maar veldrijden doe ik het allerliefst’.