Logo vierklank.nl
Linda in gesprek met een statushouder.
Linda in gesprek met een statushouder.

Begeleiden cliënten Steunpunt Vluchtelingen gaat door

In een gesprek met Linda de Kruijff, assistent-coördinator van het Steunpunt Vluchtelingen De Bilt, vertelt zij enthousiast hoe de Maatschappelijk Begeleiders hun werk zo veel mogelijk blijven voortzetten. Zij vinden in deze tijd van beperkende maatregelen alternatieve mogelijkheden in het ondersteunen van statushouders.

Zo hebben zij telefonisch en videocontact met hun cliënten om hen te helpen met bijvoorbeeld het terugbetalen van toeslagen aan de belastingdienst, of bij het communiceren met SSW, DUO of de IND. Waar nodig ondersteunen coördinatoren hen. Een voordeel van deze manier van werken is dat cliënten steeds meer leren hoe bepaalde procedures werken en daardoor hun zelfredzaamheid wordt gestimuleerd. 

Inventief

Linda zegt heel trots op de Maatschappelijk Begeleiders te zijn; over hoe inventief zij hun werk voortzetten: ‘Zwangerschappen en geboortes gaan bijvoorbeeld gewoon door en ook daarin krijgen de cliënten steun waar het nodig is. Onze woonbegeleiders regelden voor een aanstaande vader en moeder via Marktplaats een hele babykamer’. Zij vertelt dat een statushouder via het beeldbellen na het gezamenlijk oplossen van een probleem trots zijn slapende zoontje liet zien: ‘Op die manier krijg je toch weer een ander contact’. 

Boodschappen

Linda merkt dat ook statushouders waar nodig willen inspringen, bijvoorbeeld met het boodschappen doen voor hun buren. ‘Versnelde integratie’, noemt ze dat lachend. ‘En ook het werken met onze ketenpartners gaat met alle huidige beperkingen voorspoedig. Alsof iedereen elkaar in deze tijd net een beetje meer ter wille is. Dat is mooi om te ervaren en ik kan daar echt van genieten’. Linda vertelt verder: ‘Ondanks al deze mooie oplossingen hoop ik toch niet dat deze situatie al te lang gaat duren. Voor iedereen en ook voor de statushouders. Zeker in moeilijke omstandigheden is een direct contact toch altijd te verkiezen boven het op afstand communiceren. Mensen zijn nu eenmaal niet geschikt om contactloos door het leven te gaan. Even een knuffel of een hand op iemands schouder is vaak heel waardevol.  (Frans Poot)

Meer berichten