Logo vierklank.nl
Jos van Beerschoten onderweg met de boodschappen.
Jos van Beerschoten onderweg met de boodschappen. (Foto: )

Vrijwilliger vertelt tijdens de Coronacrisis

In deze tijd waarin de maatregelen rond het Coronavirus zijn aangescherpt en iedereen thuis zit, zijn er ontzettend veel mensen die zich vrijwillig inzetten om anderen te helpen. Er komen veel mooie, inspirerende verhalen voorbij die de Vrijwilligerscentrale graag deelt. Telefonisch ontmoeten wij Jos van Beerschoten, al jaren vrijwilliger bij Mens De Bilt. 

Jos is normaal gesproken vrijwilliger op de boodschappen Plusbus bij Mens De Bilt. Momenteel is deze dienst verandert in ‘De Boodschappenservice’: Voor mensen die zelf geen boodschappen kunnen halen of geen mensen in hun omgeving hebben om dit te doen. Jos: ‘Ik krijg een boodschappenlijstje door en de boodschappen haal ik dan uit de supermarkt en breng ze bij de mensen thuis. Ook pakketten van de Voedselbank breng ik rond voor de mensen die zelf de voedselpakketten niet kunnen ophalen’. 


Niet alleen Corona

De mensen die de boodschappen ontvangen behoren vaak tot de risicogroep: ‘Maar ik zorg heel goed voor mezelf hoor’ zegt Jos. ‘Ik zet de boodschappen dan voor de deur of op de drempel en zorg dat we anderhalve meter afstand te houden. Het contact is soms kort en dan ben ik snel weer weg. Maar de andere keer maak ik een praatje en probeer het over de gewone dingen te hebben en niet teveel over alleen maar Corona. De mensen zijn zo ontzettend dankbaar en ze vinden het fijn dat er een gewone bus staat en niet eentje van de Voedselbank. De mensen zouden zich anders toch erg opgelaten voelen’. 

Vrijwilligerswerk

Wat Jos drijft om dit vrijwillig te doen? Jos: ‘Het geeft mij een heel goed gevoel om wat terug te kunnen doen voor mensen. Zo kon ik laatst ook boodschappentassen doneren bij de Voedselbank, zoiets kleins geeft me dan een goed gevoel. Mensen zitten in nood met het Coronavirus, ik wil wat voor mensen betekenen. Ik heb zelf moeite met het boodschappen doen in grote(re) winkels zoals Mediamarkt en Karwei. Daar krijg ik zelf hulp bij door mijn vriendenkring of door de andere vrijwilligers op de bus. Het voelt zo fijn dat ik dan ook wat terug kan doen’. 

Smal

‘En nog iets wat mijn werk zo leuk maakt’, zegt Jos. ‘Ik vind het zo machtig mooi met de grote bus door de smalle straatjes te rijden. Achteruit rijden, keren is echt een uitdaging soms. Dat vind ik heel leuk. Ik ben ermee bezig om een camera op mijn dashboard te maken, zodat iedereen kan meekijken. Vroeger had je de rode SWO-bus rondrijden in De Bilt. Mijn vader had een autobedrijf in Groenekan en die repareerde altijd deze bus. Wanneer ik dat als jongetje zag , dacht ik altijd ‘Later wil ik ook in zo’n grote bus rijden’. En nu doe ik dat’. 

Pannenkoeken 

Jos is in oktober jl. ook vrijwilliger geweest op de ‘Pannenkoekbakdag’, waar hij samen met vrijwilligers van de bus binnen twee uur 300 pannenkoeken heeft gebakken voor ouderen. Daarnaast helpt Jos ook mensen bij technische problemen. Jos legt uit: ‘Als bijvoorbeeld de televisie het niet doet dan probeer ik dat meteen te verhelpen. Dat was vorige week: Ik fiets er naar toe, want in deze tijd moeten mensen wel gewoon tv kunnen kijken, toch? En als er niemand is die zoiets voor hen kan doen, doe ik het graag’. 

Bent u ook geïnteresseerd in vrijwilligerswerk en benieuwd wat er allemaal te doen is? Kijk dan op de vacaturebank van de vrijwilligerscentrale via: https://www.mensdebilt.nl/ (Naomi van der Meijden)

Meer berichten