Logo vierklank.nl
Ruud Veltenaar en Leen Zevenbergen verzorgden een online-boekpresentatie.
Ruud Veltenaar en Leen Zevenbergen verzorgden een online-boekpresentatie.

Jezelf verbeteren, en daarmee de wereld

Een primeur, afgelopen zaterdag, voor de Bilthovense Boekhandel: maar liefst 40 deelnemers konden toen de eerste online boekpresentatie van deze boekwinkel volgen, geheel digitaal, om de Coronaperikelen het hoofd te bieden.

In een zeer vlotte lezing gaven de geboren redenaars Leen Zevenbergen en Ruud Veltenaar hun visie op de toekomst, die volgens hen ‘veel mooier en leuker is dan je denkt’. Ze zeggen dat onze toekomst nog nooit zo spannend en ongewis is geweest, en stellen zich de vraag hoe je van onzekerheid en angst een bondgenoot kunt maken. Ontstijgen aan de eigen middelmaat, dat moet het doel zijn.

Aan zelfvertrouwen ontbreekt het beide heren in ieder geval niet, en ze noemen hun boek, ‘Once Upon A Future,’ dan ook het meest complete boek dat ooit over de toekomst is geschreven. Waar anderen vaak slapeloze nachten hebben over dat andere toekomstboek, Orwells pessimistische ‘1984’, blaken Zevenbergen en Veltenaar van optimisme: er zijn volgens de schrijvers maar liefst 800 miljoen ‘Cultural Creatives’ op de wereld, de groep creatievelingen die bezien wat er met deze wereld aan de hand is en hoe zij zich zou moeten ontwikkelen. Een wat ruime schatting, volgens sommigen, maar waarschijnlijk worden de talloze managers die tegenwoordig ook gegrepen zijn door ‘positief denken en de wereld veranderen’, ook meegeteld.

‘Ze denken dat ze alleen zijn, maar zijn juist met velen’, zeggen de schrijvers. ‘Vergeet de klimaatcrisis, de politieke instabiliteit en andere uitdagingen. Met de juiste inzichten en tonnen energie werken we samen naar een volgende fase in onze beschaving.’         (Peter Schlamilch) 

Meer berichten