Logo vierklank.nl
Kazam maakt zo'n drie à  vier mondkapjes per uur.
Kazam maakt zo'n drie à vier mondkapjes per uur.

Kleermaker Planetenbaan maakt mondkapjes

door Walter Eijndhoven

Dankzij het grote tekort aan mondkapjes binnen de gezondheidszorg, kwam kleermaker Kazam uit Bilthoven op het idee mondkapjes te maken voor belangstellenden. Voor de zorg gaat het uiteraard niet snel genoeg, maar op deze manier hoopt de eigenaar van de winkel toch iets te betekenen voor iemand op lokaal niveau.

‘Dankzij de coronacrisis heb ik nu een stuk minder klanten in de winkel, dan normaal', vertelt kleermaker Kazam. ‘Dus ging ik op zoek naar iets om mijn tijd welbesteed door te komen. En daar er een tekort is aan mondkapjes, kwam ik op het idee deze zelf te gaan maken’.

Kwartiertje

Hij gaat snel te werk op zijn naaimachine. De draad zigzagt snel over en door de katoenen stof en binnen een kwartiertje is weer een mondkapje af. ‘Ik maak per uur ongeveer drie à vier mondkapjes’, vertelt Kazam verder. ‘Met een speciale strijkbout krijg ik ieder kapje mooi glad. Ik vind het fijn op deze manier toch mijn steentje te kunnen bijdragen’.

Het is overigens niet bewezen dat dergelijke kapjes tegen Covid-19 beschermen, meldt het RIVM. De virusdeeltjes zijn klein en de kapjes nemen vocht op. De kans is groot dat het virus door het mondkapje heen gaat en dus de drager en de omgeving niet beschermt.

Meer berichten