Schaapskudde tijdelijke 'bewoners' landgoed Paleis Soestdijk
Logo vierklank.nl
Ester Floor (achter haar kudde) doet ook regelmatig Lage Vuursche aan.
Ester Floor (achter haar kudde) doet ook regelmatig Lage Vuursche aan. (Foto: Caspar Huurdeman)

Schaapskudde tijdelijke 'bewoners' landgoed Paleis Soestdijk

 Met ingang van woensdag 25 maart begraast de Schaapskudde Utrechtse Heuvelrug uit Soest het landgoed van Paleis Soestdijk. De schaapskudde zal het landgoed meerdere keren per jaar aandoen. 

Herder Ester Floor startte in 2015 met een eigen schaapskudde van ruim 200 Veluwse, Kempische en Drentse Heideschapen. Afgelopen perioden kwamen Ester en haar man Werner wel eens in het nieuws, omdat het echtpaar oproepen deed voor (nieuwe) begrazing. 

Paleis Soestdijk gaat nu een samenwerking aan met de schaapskudde van Werner & Ester Floor, die met hun kudde heideschapen diverse landgoederen en natuurterreinen in de omgeving begrazen. De schapen zullen onder andere de graslanden in het bos begrazen om de variëteit van florasoorten te bevorderen.

Gescheperd

Het landgoed van Paleis Soestdijk ligt in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug waar de schaapskudde het jaar rond doorheen trekt. ‘Wij zijn verheugd dat Paleis Soestdijk voor een lokale schaapskudde kiest. Doordat wij met onze gescheperde kudde te voet door de gebieden lopen, is dit een zeer duurzame en milieuvriendelijke wijze van natuurbeheer", zegt Ester Floor. Een gescheperde schaapskudde is een rondtrekkende kudde, die gehoed wordt door een herder. Een hond - of meerdere honden - kan de herder helpen met het hoeden van de schapen. In Nederland trekken ruim 30 gescheperde schaapskuddes rond.

HvdB

Meer berichten