Logo vierklank.nl
De bewoners kunnen helpen bij het klaarmaken van de maaltijden. Adri laat de speciale uienbril zien.
De bewoners kunnen helpen bij het klaarmaken van de maaltijden. Adri laat de speciale uienbril zien. (Foto: )

Groeten uit het Thomashuis

door Marijke Drieenhuizen

Natuurlijk heeft het Coronavirus ook invloed op het reilen en zeilen binnen het Thomashuis Maartensdijk. Hier wonen 10 mensen met een verstandelijke beperking en twee poezen samen met het zorgechtpaar Dennis en Nathalie van Middelkoop, hun 4 kinderen en 7 parttimers, die volgens roosters meedraaien. 

Sinds vrijdag 13 maart is iedereen in het Thomashuis en gaat niemand meer naar werk, dagbesteding, sport of andere clubjes. En dat is wennen voor de bewoners. Een deel van de dagelijkse structuur, de routine is ineens totaal anders. Maar al na een paar dagen tonen ze zich flexibel, passen ze zich aan en maken ze er samen het beste van. Ze wonen in een mooi huis, kennen elkaar goed en kunnen naar buiten in de tuin om te tafeltennissen of jeu de boules te spelen. Gelukkig mogen ze ook nog er op uit met de 4 fiets.

Aanpassen

De bewoners passen zich aan en van de medewerkers wordt gevraagd om alles zo te organiseren, dat de dagen gevuld worden met, naast de vaste individuele programma’s en de benodigde ontspanning, ook zinvolle activiteiten. Een mooi idee borrelde op; er werd contact gezocht met Wouter en Marjolein van Oostrum van Zorgboerderij Nieuw Toutenburg. Er zijn daar bijna geen cliënten meer en de vaste activiteitenbegeleidster had daardoor geen werk meer. De beide ondernemers kwamen er snel uit: tijdelijk gaat Elise…4 dagen in de week haar werk doen in het Thomashuis. Een win-win situatie.

De bewoners

Alle bewoners kwamen er bijzitten in de woonkamer en iedereen wilde zijn/haar verhaal wel doen. Shanna is tussen alles door begonnen aan de voorjaarsschoonmaak van haar kamer. Roos is druk om de Engelse taal te leren via Squla op haar computer, Olle, David, Jaap en stagiair Luc hebben een eind gefietst op de vierfiets. Tobias fietste mee op zijn eigen mountainbike. Erwin en Jefke hebben een heerlijke salade gemaakt met tonijn voor tussen de middag en Adrie kan nu vaker op haar kamer dansen op muziek van Jan Smit en K3. Ook vertelt ze dat iedereen kan helpen met het klaarmaken van het eten en dat ze voor het uien snijden een speciale uienbril hebben. Die wordt natuurlijk geshowd. Kim is eigenlijk wel blij met deze situatie. Zij kan al een tijd niet naar dagbesteding en het was soms best weleens rustig in het Thomashuis. Maar nu niet meer, luid en duidelijk is ze: ‘Leuk’.

Tijdelijk personeel

Naast stagiair Luuk loopt ook Gerjanneke Kok stage in het Thomashuis. ‘Het is anders dan ik verwacht had. Het is hier heel gezellig met leuke bewoners en leuke leiding’. Of ze dit werk na haar school wil gaan doen weet ze nog niet, maar haar kijk op mensen met een verstandelijke beperking is wel positief veranderd. Activiteitenbegeleidster Elise heeft zin in haar tijdelijk nieuwe baan. Ze vertelt dat ze zelf van tekenen en schilderen houdt. En dat is mooi want Jefke en Roos houden daar ook van. Alle bewoners hebben inmiddels vertelt wat ze leuk vinden, daarmee gaat ze aan de slag om schema’s te maken en dan is snel duidelijk wie wat wanneer kan gaan doen. Want van duidelijkheid houden de bewoners; dat geeft rust.

De ondernemers

De nieuwe situatie geeft veel extra druk voor het zorgechtpaar. Dennis van Middelkoop is blij dat ze tijdelijk gebruik kunnen maken van personeel van Nieuw Toutenburg. Nathalie van Middelkoop houdt de lijntjes met iedereen kort en heeft oog voor alle bewoners. Ze ziet en hoort alles. ‘Alle bewoners gaan in ieder geval zo veel als mogelijk door met hun eigen programma. Dus voor de een de was en strijk en voor de ander bed verschonen en kamer opruimen, en natuurlijk de algemene taken als tafel dekken, afruimen, de vaatwasmachine vullen etc. Inmiddels is alles geregeld en dat geeft rust. We streven er naar dat iedereen zo leuk mogelijk de dag door komt, dat het gezellig is en dat ze waar mogelijk uitgedaagd worden om activiteiten te ondernemen. En elke dag even een frisse neus halen, het liefst even op de fiets weg uit de groep’. 

Wouter en Marjolein van Oostrum vinden het fijn dat ze als ondernemers elkaar zo kunnen helpen. ‘Zo brengt deze tijd ook mooie dingen’. Hij vertelt verder dat hij blij verrast was met een telefoontje van de burgemeester die even informeerde of alles goed ging. ‘Dat wordt zeker gewaardeerd’. Verder valt het hem op dat mensen weer meer oog voor elkaar hebben. ‘We worden weer socialer en dat is fijn’.

Meer berichten