Bij Landwaart wordt met zorg enorme hoeveelheden slow juice sappen bereid.
Bij Landwaart wordt met zorg enorme hoeveelheden slow juice sappen bereid.

Corona leidt tot creatieve oplossingen

Human Interest

Hoewel de jeugd de maatregelen rond het Coronavirus wellicht als een onverwachte vakantie van 3 weken ziet, zijn de financiële gevolgen voor horecaondernemers, sport- en fitnessclubs groot. Veel ouderen dreigen in een sociaal isolement te raken, maar er wordt hard aan gewerkt om dat zoveel mogelijk te voorkomen.

Dorpsbistro Naast de Buren had zondag 15 maart een goed gevulde zaak én terras. Klanten die om 17.30 uur binnen kwamen mochten nog snel een hapje eten waarna om 18.00 uur de deur dicht ging en die gaat de komende 3 weken niet meer open. Eigenaar Ted van der Ham weet er een positieve draai aan te geven: 'Ik heb in 20 jaar geen drie weken aaneengesloten vakantie gehad, weggaan is geen optie dus gaan wij lekker klussen, het terras alvast klaarmaken voor het aankomende seizoen en ik ga me alvast buigen over de nieuwe kaart. We houden de moed erin en gaan ervan uit dat het Jazz-diner op 18 april doorgang kan vinden. Dat is fijn om naar uit te kijken en hopelijk zitten we vanaf 8 april weer stampvol, reserveren mag alvast.'

Voedsel

Bij Jelle Fahrenhorst van de Jumbo in Maartensdijk gaat de wekker nog vroeger af dan normaal. Hoewel de ploeg op volle sterkte is, moet er hard aangepoot worden om de vakken gevuld te krijgen. En dat wil niet altijd lukken verzucht Jelle: 'Het is af en toe dweilen met de kraan open'. Er wordt meer dan normaal aangeleverd en er is voldoende voorraad, maar mensen blijven hamsteren. Online is de capaciteit beperkt. Het is verstandig om gewoon in de winkel boodschappen te doen.

Bij Landwaart Culinair is het extra druk. Landwaart is tevens toeleverancier van restaurants, die leveringen vervallen maar in de winkel is het juist drukker. Eelco Landwaart: 'We maken meer maaltijden en zien dat er vooral meer groente, fruit, gezonde maaltijden en slow juice sappen meegenomen worden. Mensen kunnen nu niet uit eten en gaan thuis zelf aan de slag en als je wat bijzonders op tafel wil zetten, ben je bij ons natuurlijk aan het goede adres. We hebben dagelijks verse aanvoer en in de keuken wordt er in ploegen gewerkt. Van scholieren kunnen we de werktijden nu anders inplannen, dat is dan wel weer handig. Daardoor kunnen we zo veel mogelijk spreiding op de werkvloer creëren en in combinatie met alle hygiënevoorschriften op een verantwoorde wijze iedereen van voedsel voorzien'.

Mens is bereikbaar

Het complete team van Mens De Bilt werkt momenteel vanuit huis, maar is heel goed bereikbaar per telefoon en per mail. 'Momenteel zijn we voornamelijk aan het inventariseren waar behoefte aan is', vertelt directeur Evelien Ribbens. 'We zijn bezig om een boodschappen hulpdienst op te zetten en samen met Samen voor De Bilt wordt een telefoondienst opgezet voor mensen die om een praatje verlegen zitten.' Veel ouderen ontvangen momenteel geen bezoek en dat zal de komende 3 weken zo blijven. Evelien doet dan ook een beroep op kinderen en kleinkinderen om weer eens de telefoon te pakken en opa of oma te bellen om ze zo enigszins uit hun sociaal isolement te halen. Door Mens worden geen huisbezoeken afgelegd, maar het sociaal team kan indicaties telefonisch afnemen in geval van nood. Jongerenwerk gaat wel de straat op, evenals de buurtsportcoaches die de bezorging van kaarten met de telefoonnummers van de diverse diensten verspreiden. Servicecentrum De Bilt is bereikbaar op 030-7440595 en Maartensdijk op 0346-214161.

Het hockeyveld van Voordaan is ingenomen door een tiental Maartensdijkse jongeren die hun vrije tijd sportief invullen.