Logo vierklank.nl
Vivianne Cheng met de zojuist van voorzitter Hans Zwarts ontvangen bloemen.
Vivianne Cheng met de zojuist van voorzitter Hans Zwarts ontvangen bloemen. (Foto: )

Koffieconcert in Huize Gaudeamus

Zondag was de pianiste Vivianne Cheng te gast in Gaudeamus. Deze jonge vrouw was al eerder te gast in dit huis. De geboren Amerikaanse woont sinds enkele jaren in Nederland en heeft inmiddels opgetreden op vele internationale podia. 

Zondag speelde zij composities van Scriabin, Rachmaninov, Haydn en Tchaikovsky. Scriabin (1871) was een vernieuwer in de tijd van de overgang van de laat-romantiek naar de moderne tijd. Rachmaninov (1873) was meer gecharmeerd van de romantiek. In haar vertolking van zijn ‘Variaties op een thema van Corelli’ viel haar bijzondere touché op. 

Haydn (1732) leefde in de tijd van de klassieken en liet een uitgebreid oeuvre na, waaronder vele composities voor piano. Als slot speelde zij het ‘Thema Origineel en Variaties in f’ van Tchaikovsky (1840). Een compositie met veel tempo wisselingen. Ook hier toonde Cheng haar bijzondere talent.

Het was een inspirerend concert, waarbij het talent van Vivianne Cheng, maar ook haar plezier in het spel goed hoorbaar en zichtbaar waren. Bovendien speelde zij alle werken zonder partituren. Zij maakte de vele lovende kritieken helemaal waar. (Frans Poot)

Meer berichten