Afbeelding

Boer zoekt burger, burger zoekt boer

Algemeen

Dinsdagavond 17 maart organiseert Biltsheerlijk een bijeenkomst over lokaal, gezond en eerlijk eten. Het inspiratiecafé vindt plaats in de oude Raadszaal van het gemeentehuis in Bilthoven. Hoe kunnen boeren en burgers meer samen optrekken? En wat is er bij de lokale boeren te koop? Deze en nog veel meer vragen komen gedurende de avond aan bod.

door Walter Eijndhoven 

Eén van die Biltse bewoners die zich inzet voor een omslag naar een duurzaam landbouw- en voedselsysteem, is Willem Lageweg. Zijn liefde voor het boerenland kreeg hij van huis uit mee. ‘Mijn vader en beide grootvaders waren allen boer en actief in agrarische organisaties en coöperaties', vertelt hij. ‘In de jaren '70 kwam het rapport “Grenzen aan de Groei” van de Club van Rome uit. Dit heeft mij aan het denken gezet over de toekomst van onze planeet en de mensheid. Het rapport heeft sindsdien en tot op de dag van vandaag een prominente plaats in mijn boekenkast’. 

Pioniers

Na een lange loopbaan in de wereld van duurzaam en verantwoord ondernemen, werd Lageweg in 2016 kwartiermaker van de Transitiecoalitie Voedsel. Sinds vorig jaar is hij directeur van deze organisatie. Lageweg: ‘De Transitiecoalitie is een groep van ongeveer 200 ondernemers, boeren, wetenschappers, experts, gezondheidsorganisaties en NGO's die streven naar een landbouw- en voedselsysteem dat duurzaam, transparant, gezond en eerlijk is. Als wij dichtbij huis blijven, binnen onze eigen gemeente, zie ik dat diverse bedrijven goed op weg zijn. Ik kan zo een paar pioniers noemen: Sonne Copijn, boerderij De Bonte Parels, Bonbon Margot en Luuk Schouten van de tuinderij Eyckenstein. Dat deze initiatieven vanuit de samenleving ontstaan, maakt mij optimistisch. Wij moeten het toch zelf en samen doen’. 

Kosten

Dankzij dit soort lokale activiteiten krijgt Lageweg veel inspiratie. Ook Biltsheerlijk draagt actief bij aan het verduurzamen van het voedselsysteem in gemeente De Bilt. Dit initiatief van inwoners wil lokaal de beschikbaarheid vergroten van gezond en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel. Zij stimuleert dit soort activiteiten door het organiseren van bijeenkomsten, streekmarkten, fietsroutes langs lokale voedselproducenten en voedseleducatie voor de jeugd in het plukdoolhof. ‘Wij zijn zelf voor onze voedselproductie verantwoordelijk’, legt Lageweg uit. ‘Laat ik een voorbeeld noemen. De waarde van voedsel in Engeland komt op 120 miljard euro, per jaar, maar aan deze productie zijn ook hoge onzichtbare kosten verbonden. Deze komen uit op hetzelfde bedrag. Deze kosten komen op rekening van CO2 uitstoot, gezondheid, een teveel aan dierlijk vlees en het verlies aan biodiversiteit. Wij moeten dus echt naar deze verborgen kosten kijken. Daarom moeten wij ook over op een ander stelsel’. 

Lokaal

Volgens Lageweg kan de burger hieraan zelf meewerken: koop lokale producten, doe meer aan educatie bijvoorbeeld met scholen naar de boerderij. Ook de gemeentelijke politiek moet meer aandacht schenken aan lokale initiatieven. Lageweg: ‘De lokale politiek is belangrijk. Zij kan veel meer doen: steun particuliere initiatieven, geef meer ruimte voor het verlenen van vergunningen of geef gratis ruimte voor de organisatie van een plaatselijke markt. 

Dinsdagavond 17 maart zijn belangstellenden van harte welkom in de oude Raadszaal, Soestdijkseweg Zuid 173 in Bilthoven. Het programma start om 19.30 uur, de ontvangst met koffie en thee is vanaf 19.00 uur. Graag aanmelden in verband met de catering. Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@biltsheerlijk.nl

Afbeelding