Logo vierklank.nl
Hulphonden verblijven eerst ca. 1 jaar in een gastgezin om te socialiseren.
Hulphonden verblijven eerst ca. 1 jaar in een gastgezin om te socialiseren. (Foto: )

Hulphond centraal bij ‘Westbroek Ontmoet’

De hond, onze trouwe viervoeter, kan voor mensen meer betekenen dan alleen gezelschap. Over die bijzondere eigenschappen van honden kunnen Wietske Stap en Patricia Skene veel vertellen; dat doen ze op dinsdag 3 maart bij Westbroek Ontmoet.

Namens Westbroek Ontmoet vertelt Karien Scholten: ‘Als vrijwilliger begeleiden zij honden voor de Stichting Hulphond Nederland. Deze stichting helpt al ruim dertig jaar mensen met lichamelijke of geestelijke problemen door de inzet van een hulphond. Verspreid door heel Nederland zijn gastgezinnen die de jonge puppies in hun eerste levensjaar opvoeden en socialiseren. Daarna worden de honden zo breed mogelijk opgeleid door deskundige trainers’. 

Gasthuis
Wietske biedt met haar gezin zo’n gasthuis. Zij hebben nu Koningspoedel Peter te gast: ‘Als gezin hebben wij in 2011 de eerste pup in huis genomen. Poedel Peter is onze 10e pup. De pup verblijft vanaf 8 weken tot ongeveer 16 maanden bij een gastgezin. Daarna gaat ‘ie naar het trainingscentrum in Herpen, waar in een periode van gemiddeld 4 maanden gekeken wordt waar de hond geschikt voor is. Kan de pup iemand helpen bij dagelijkse taken (ADL), is de pup gevoelig om epilepsie aanvallen waar te nemen, of een maatje worden voor iemand met een posttraumatisch stress syndroom (PTSS)? Misschien kan de hond ingezet worden in therapiesessies om communicatie bij mensen te bevorderen? De hond leert iets op te rapen, een deur te openen, een kastje dicht te doen en om te helpen bij aan- en uitkleden. Zelfs leert ‘ie iemand in bed om te draaien en met het dekbed toe te dekken’.

Therapie
Patricia is met haar familie gastgezin voor een volwassen therapiehond. Een therapiehond werkt 1 tot 2 dagen per week, bij voorbeeld bij kinderen met gedragsproblemen. Het kind leert om de hond een opdracht te geven of om oogcontact te maken. Patricia heeft op het ogenblik een Golden doodle in huis, een kruising tussen een Golden retriever en een Poedel, Fado. Hij wordt in therapiesessies ingezet bij o.a. autistische kinderen met communicatieproblemen.

Westbroek Ontmoet
Dinsdag 3 maart komen Wietske Stap en Patricia Skene vertellen over hun ervaringen met hulphonden. Westbroek Ontmoet u graag van 14.30 tot 16.30 uur in Het Dorpshuis van Westbroek. De kosten zijn 3,50 euro, inclusief koffie of thee. Wanneer u wél wilt komen, maar niet weet hoe, kan vervoer geregeld worden via de familie Kalisvaart, tel: 0346-281181. Ook wanneer u niet in Westbroek woont, bent u van harte welkom.

HvdB

Meer berichten