De leerlingen van scholen uit De Bilt worden verwacht in het bijzondere theater De Veerensmederij te Amersfoort van Holland Opera.
De leerlingen van scholen uit De Bilt worden verwacht in het bijzondere theater De Veerensmederij te Amersfoort van Holland Opera.

Biltse scholieren naar het Zwanenmeer

Algemeen

 door Henk van de Bunt

De groepen 5 en 6 van de basisscholen uit De Bilt die meedoen aan het programma van KidS hebben donderdag 13 en vrijdag 14 februari de prachtige opera Zwanenmeer gezien in het bijzondere theater de Veerensmederij te Amersfoort. Ouders en leerkrachten reden de leerlingen uit Bilthoven, De Bilt en Maartensdijk naar dit achter het Centraal Station gelegen Amersfoortse theater, dat zich kenmerkt door de mooie akoestiek en bijzondere architectuur. 

Holland Opera bewerkte Het Zwanenmeer van Tsjaikovski en mixte het beroemde balletverhaal met het sprookje De wilde zwanen van Andersen. Drie zangers en vier instrumentalisten brachten de muziek van Tsjaikovski in herinnering. Twee zussen kibbelen, om de gunst van de koning. Het werd een klassieke strijd van een onzeker ‘gewoon’ meisje tegen een verbluffende paradijsvogel, van eerlijk tegen vals, van wit tegen zwart. 

Werkgroep

Werkgroep Kunst in de School (KidS) zet zich vrijwillig in om een compleet en kwalitatief cultureel programma vorm te geven voor de basisscholen in De Bilt. Werkgroep lid Frankie van Sluijs vertelt: ‘Ter voorbereiding van het bezoek aan de opera, keken de kinderen naar een film over naar het theater gaan. Want dat kan best spannend zijn. Sommige kinderen zijn er nog nooit geweest en die wilden we juist graag deze ervaring geven. Wat doe je als je binnenkomt? Mag je dan nog naar de wc? Mag je er eten? En na afloop, wat doe je dan?

Gastles

Tevens volgden de leerlingen een verdiepingsles, georganiseerd door Het Kunstenhuis. Twee professionele dansdocenten gaven een gastles dans. In een veilige sfeer ervaren de kinderen zo de vrijheid om op onderzoek te gaan naar hun fysieke mogelijkheden, waarbij ze plezier hadden in het bewegen met hun lichaam op muziek. Binnen de thema’s van de opera gaven ze in dans vorm aan emoties, werkten ze samen en leerden ze zich te presenteren. 

Begrijpen

Het was een prachtige voorstelling. De kinderen reageerden heel enthousiast. Frankie vertelt: ‘Zo grappig, vertelde een leerling me na afloop, dat bijna alle woorden gezongen worden en dat je het toch heel goed begrijpt’ en ‘Ik had nog nooit een opera gezien en vond het zo mooi’, vertelde een andere leerling’. Ook de ouders en leerkrachten waren onder de indruk van deze mooie jeugdopera. Van Sluijs tenslotte: ‘En zo werkte iedereen mee met hun inzet, aan het versterken van de creatieve kracht van elk kind’. 

Een jeugdopera naar een beroemd sprookje van Andersen. (foto Holland Opera)
Afbeelding