Op de boerderij is altijd wel iets te doen.
Op de boerderij is altijd wel iets te doen.

Vrijwilliger bij De Bonte Parels

Algemeen

Ondanks alle commotie binnen de agrarische wereld met betrekking tot het Nederlandse stikstofbeleid, kreeg Jan-Willem uit De Bilt toch interesse in het (boeren-)leven op het platteland. Is het terecht dat boeren boos zijn? Moeten zij het roer omgooien en biologisch worden? Uit belangstelling besloot hij daarom vrijwilliger te worden bij boerderij De Bonte Parels in Westbroek.

door Walter Eijndhoven

De Bonte Parels is een biologische boerderij en ligt midden in de weilanden van het Noorderpark. De koeien grazen vredig in de wei of staan rustig op stal, kippen scharrelen op het erf en de twee paarden (tinkers) lopen rond op hun eigen weiland, altijd samen. Naast de groentetuin, staan nog een stuk of wat geiten en vogels vliegen in en uit de stal.

Verzorging

'Ja, op deze boerderij ben ik dus vrijwilliger geworden', vertelt Jan-Willem. Nadat ik boer Rutger en boerin Christianne liet weten graag vrijwilligerswerk te willen doen bij hen, zijn zij direct begonnen met mij bekend te maken met werk op de boerderij. 'Heb je ervaring met de verzorging van dieren?'. Uuuhm, nee, niet echt', was het eerlijke antwoord. 'Om eerlijk te zijn, ben ik nog nooit in contact geweest met een koe of paard. Ik kom van oorsprong uit Amsterdam. En nee, ik ben ook niet handig, toen zij vroegen of ik kon timmeren, zagen of boren en op een trekker heb ik ook nooit gezeten. Werk aan de winkel dus, op de boerderij'. 'Eén ding kunnen wij Jan-Willem verzekeren, deze vrijwilliger gaat beslist handig worden', laat Rutger weten. 'Op zo'n boerderij ligt altijd werk te wachten en het meeste moet je toch zelf oplossen'.

Insectenhotel

Inmiddels mengde Christianne zich ook in het gesprek. 'Wij hebben diverse projecten waar Jan-Willem ons bij kan helpen', vertelt zij. 'Eén van die projecten is het timmeren van een insectenhotel'. Afgelopen week zijn Rutger en Jan-Willem bezig geweest met het timmeren ervan'. Jan-Willem: 'Dat was nogal wat. Tijdens het vastzetten van wat planken, vraagt Rutger opeens of ik de rest wil boren. Ik had nog nooit een boor in handen gehad, laat staan ermee gewerkt. Maar, na veel getob, kreeg ik het toch voor elkaar. Rutger was trots op het uiteindelijke resultaat. Het is nog niet af, maar het begin is er'.

De Bonte Parels is een oase voor plant en dier. Niet alleen staat over afzienbare tijd een mooi insectenhotel op het erf, voor onder andere oorwormen, vlinders, lieveheersbeestjes en allerlei torretjes, maar ook moet erfbeschutting worden aangelegd, met behulp van diverse plantenzaden.

Plas-dras

Een ander project waarmee Jan-Willem zich gaat bezighouden, is de aanleg van een plas-dras gebied, speciaal voor weidevogels. 'Op ons terrein willen wij de natuur graag een handje helpen', legt Christianne uit. 'Binnenkort zetten wij een perceel van ongeveer anderhalf tot twee hectare onder een laagje water. Wij hopen op deze manier weer weidevogels als kievit en scholekster terug te krijgen. En wij hopen natuurlijk op de grutto, Nederlands nationale vogel. Rond het plas-drasgebied laten wij kruiden groeien, zodat jonge vogels zich kunnen verstoppen voor ooievaars, roofvogels en kraaien. Boven de sloot komt een vossenraster, om vossen en dassen tegen te houden. Jan-Willem kan dus nog heel veel doen, komende tijd'. Deze heeft er in ieder geval zin in. 'Leuk, om overal mijn tanden in te kunnen zetten', vertelt hij. 'Oh, ik hoor dat Rutger mij roept. De 60 koeien moeten worden gemolken'. Hij trekt zijn laarzen en overall weer aan en vertrekt richting melkput. Het werk op de boerderij gaat gewoon door.

Boer Rutger melkt tweemaal daags zijn koeien.