Stef van den Eijnden in ‘gesprek’ met het publiek.
Stef van den Eijnden in ‘gesprek’ met het publiek.

Schütz Projectkoor in de Oosterlichtkerk

Cultuur

Zondagmiddag gaf het Schütz Projectkoor een bijzonder concert met als titel 'Ach, m'n ziel is louter Klanken'. Onder dit motto werd getracht de verbinding tussen muziek en woord samen te vatten. Dirigent Leonard van Goudoever (opvolger van Pieter Kramers) had van het bestuur de vrije hand gekregen in de samenstelling van dit project.

Het koor begon met 2 composities van Heinrich Schütz: beginnend met de Psalm 137, een treurzang van het Joodse volk in ballingschap. Hierin was de verbinding tussen de muziek en de tekst goed te horen. Het tweede koorwerk, het Duitse Magnificat, vertelt over de zwangere Maria die hoopt dat haar kind – Jezus - alle onrecht zal bestrijden. Daarna volgden enkele Russische koorwerken van o.a. Sjostakovitsj en Stravinsky, met als slot van dit Russische deel een compositie die bewerkt was door de dirigent. In dit blok, met als titel 'Uit de Russische Ziel' was de vocale kwaliteit van het koor goed te horen, met een bijzondere rol voor de celliste Merel Derksen. Met haar spel bracht zij een verbinding tussen de verschillende composities aan.

Vlaams

Het laatste deel van dit programma was een muziek-theatrale uitvoering van het werk van de Vlaamse dichter/theatermaker Paul van Ostaijen. Als kind vertoonde hij al een eigenzinnig gedrag, wat in zijn werk goed terug te horen is. Acteur en theatermaker Stef van den Eijnden, speelde in dit deel een belangrijke rol door zijn gesproken, zingende en roepende teksten, vergezeld met theatrale gebaren. Ook de koorleden deden met dit (woord-)spel mee. Leonard van Goudoever heeft met dit laatste deel een verrassende verkenning toegevoegd aan het repertoire van het koor.    (Frans Poot)