Roodborsten komen in bijna elke tuin voor.
Roodborsten komen in bijna elke tuin voor.

Resultaten Vogeltelling De Bilt

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Vrijdag 24 tot en met zondag 26 januari werd de Nationale Tuinvogeltelling gehouden. Gedurende het hele weekend kon iedereen meedoen met waarnemingen insturen en alle getelde vogelsoorten en hun aantallen online doorgeven aan de Vogelbescherming. Via de website konden belangstellenden de resultaten volgen.

Alweer voor de twintigste keer organiseerden Vogelbescherming Zeist en Sovon Vogelonderzoek Nederland de Nationale Tuinvogeltelling. Met alle informatie die ieder jaar weer binnenkomt weten vogelbeschermers precies waar, welke soorten zich bevinden en kunnen vogels beter worden beschermd.

Landelijk

Landelijk deden 90.264 deelnemers mee aan de telling, met in totaal 1.581.156 vogels. De huismus stond weer nummer 1 in de top tien en werd het meest geteld, met 290.040 exemplaren, gevolgd door koolmees, pimpelmees, kauw, merel, vink, turkse tortel, houtduif, roodborst en ekster.

De Bilt

In De Bilt deden 537 waarnemers mee aan de Nationale Tuinvogeltelling, met in totaal 8.586 getelde vogels. De top tien verschilt niet veel van de landelijk getelde soorten, op één uitzondering na. De koolmees (1.258 exemplaren) staat in De Bilt op plaats één en de huismus (met 1.121 exemplaren) op plaats twee. Pimpelmees (963), vink (652), merel (632), kauw (620), houtduif (526), roodborst (422), ekster (378) en heggenmus (277) volgen op plaats drie tot en met plaats tien.

Klimaatverandering

De spreeuw doet het al jaren slecht in Nederland en hun aantal holt achteruit. Stond deze soort in 2001 nog op plek 3, de laatste vier jaar staat de spreeuw zelfs buiten de top tien. Ook merels worden steeds minder waargenomen in Nederlandse tuinen, ondanks dat zij nog steeds in 69% van de tuinen voorkomen. Vanaf 2018 daalde hun aantal razendsnel, vermoedelijk door de klimaatverandering en het usutu-virus, een door steekmuggen overgedragen virus uit Afrika. Halsbandparkieten worden steeds meer gezien, vooral in de grote steden, maar ook in De Bilt worden groepjes waargenomen.

Wie geïnteresseerd is in tuinvogels tellen, kan zich opgeven bij de Stichting Ornithologisch Veldonderzoek Nederland (SOVON). Het hele jaar door kunnen vogelsoorten, maar ook vlinders, libellen, zoogdieren, insecten, amfibieën en reptielen worden doorgegeven. Voor meer informatie: www.sovon.nl. Voor meer informatie over het telweekend: www.tuinvogeltelling.nl