Een leerling bezig in het kooklokaal met het bereiden van ijs.
Een leerling bezig in het kooklokaal met het bereiden van ijs.

Food & Cookingklas bij Aeres VMBO Maartensdijk

Algemeen

door Kees Diepeveen

In schooljaar 2020 - 2021 start Aeres VMBO Maartensdijk met de Food & Cookingklas voor leerlingen in klas 1. Naast het normale vmbo programma krijgen leerlingen praktijklessen in koken en leren ze van alles over de producten waarmee ze koken.

Leerlingen die kiezen voor de Food- en Cookingklas krijgen 3 tot 4 uur per week les in dit nieuwe Keuzevak in de onderbouw. Teamleider Thijs van den Bosch van Aeres VMBO Maartensdijk: 'Dit wordt een heel mooi project. De Food & Cookingklas is voor leerlingen die echt willen leren koken. En dat ze niet alleen leren ook hoe het voedsel te bereiden maar ook hoe het gekweekt wordt. De leerlingen doen dat deels zelf in de moestuin of in de kas van de school zodat ze ook een stukje kennis hebben van het groei- en oogstproces.

Basistechnieken

De leerlingen gaan aan de slag met de basistechnieken van koken, zoals snij- en bereidingstechnieken. Ze leren een drie-gangen menu te bereiden. Per thema wordt ingezoomd op andere vaardigheden, zoals patisserie. Het lesprogramma zal voor een deel ook samengesteld worden door leerlingen zelf. Tijdens een intakegesprek kunnen de leerlingen aangeven wat ze graag willen leren. Hier wordt rekening mee gehouden. Ook gaan de leerlingen op bezoek bij een echte kok of bakker. 'Niets mooier dan een workshop bij een echte vakman' aldus Thijs van den Bosch . 'In de aankomende periode probeer ik daar de contacten voor te leggen. Je krijgt dan als school een mooiere verbinding met de maatschappij van Maartensdijk en omgeving.

Taarten bakken

In de klassen 3 en 4 kunnen leerlingen die de Food en Cookingklas hebben gevolgd kiezen voor verdere verdieping in de keuzevakken: "de keuken" en ligt het accent meer op "de bijzondere keuken". Leerlingen die echt het idee hebben: ik word kok, krijgen gedurende de gehele opleiding in de Food & Cookingklas een hele goede oriëntatie op het vak. Thijs van den Bosch: 'de programma's die we aanbieden zijn inhoudelijk gelijk maar er is verschil in ondersteuning en uitvoering. Er stromen leerlingen in die nauwelijks een maatbeker kunnen lezen maar er zijn er ook die al taarten kunnen bakken. Dat vraagt om een andere insteek en die geven we dan ook'. In de Food & Cookingklas zit de theorie verwerkt in de praktijklessen. Zonder een goede theoretische achtergrond kunnen leerlingen geen praktijk volgen, dus gaat dit hand in hand.

Doorstroommogelijkheden

Willen leerlingen na het vmbo verder gaan in Food en/of Horeca dan zijn daar goede doorstroommogelijkheden voor. Bij Aeres MBO kunnen ze bijvoorbeeld de opleidingen Food & Lifestyle, Food & Quality en Food Technology volgen of ze kunnen naar de Vakschool in Nieuwegein.

'We hopen de Food & Cookingklas in de komende jaren verder te kunnen doorontwikkelen net zoals de outdoor- en paardenklas waarbij wij het heel leuk vinden wanneer de leerlingen met een smile door de school lopen', aldus Thijs van den Bosch.

Op www.aeresvmbo-maartensdijk.nl staat meer informatie over de Food & Cookingklas