Bloemen langs de weg dienen als stepping-stone voor insecten tussen natuurgebieden.
Bloemen langs de weg dienen als stepping-stone voor insecten tussen natuurgebieden.

Informatiebijeenkomst Werkgroep Operatie Steenbreek

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Dinsdag 21 januari hield de Werkgroep Operatie Steenbreek De Bilt een informatiebijeenkomst in het H.F. Witte Centrum in De Bilt. De werkgroep gaf vele praktische tips aan de ongeveer 35 geïnteresseerden over 'ontstenen' van de tuin en verbetering van de biodiversiteit erin.

Vooral in stedelijk gebied heeft klimaatverandering gevolgen voor mens en natuur. Ook De Bilt heeft hiermee te kampen. Teveel stenen in de tuin zorgt voor problemen tijdens vaker voorkomende hoosbuien én bij aanhoudende droogte. Operatie Steenbreek De Bilt hoopt burgers meer te betrekken bij het vergroenen van de eigen tuin en zo bij te dragen aan een groene leefomgeving.

Doel
Om ernstige gevolgen van klimaatverandering in de toekomst het hoofd te kunnen bieden, werd in 2015 de Werkgroep Operatie Steenbreek De Bilt opgericht. Met als doel het verstenen van tuinen binnen de gemeente tegen te gaan en burgers bewust te maken van meer groen in de onmiddellijke leefomgeving.

De werkgroep en Groei en Bloei gaven diverse tips, afhankelijk van wat bij de eigen tuin past, de beschikbare tijd en het al dan niet hebben van 'groene' vingers: vang regenwater op om de tuin te verzorgen in tijden van droogte, verwijder tegels in de tuin en zorg voor meer planten en bloemen, kies voor gemakkelijk te onderhouden planten, vergroen het dakterras en maak de tuin aantrekkelijk voor dieren.

Vier 'V's
Voor planten en dieren is een 'tuinreservaat' een mooie oplossing. Zorg voor de vier 'v's' in uw tuin: voedsel, veiligheid, voortplanting en variatie(in beplanting). Om een zo natuurlijk mogelijke tuin te verkrijgen moet deze aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals: weinig bestrating, lok dieren, zoals bijen en vlinders naar de
tuin met bepaalde bloemen, zorg voor een natuurlijke erfafscheiding, snoei vooral niet in het broedseizoen (om verstoring van broedende vogels te voorkomen), zorg voor water in de tuin, gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen, hang nestkastjes op, zorg voor voldoende dekking voor allerlei dieren, maak een composthoop in een vergeten hoekje en zorg voor rommelhoekjes voor allerlei insecten en andere dieren.

Groen
Een mooie, groene tuin heeft veel voordelen voor de mens. Het werkt stressverlagend en het werkt verkoelend tijdens warm weer. Maar hoe kom ik aan zo'n tuin? 'Vrijwilligers bij Groei & Bloei en Operatie Steenbreek lieten het volgende weten. Maak altijd een tuinplan. 'Wat heb ik?', 'Wat mis je?' en 'Wat wil je?', Met goede aarde komt een tuineigenaar al een heel eind. Aarde werkt als een spons bij regen en laat afgevallen blad in het najaar gewoon liggen. Plant een boom (of meerdere bomen of heesters) in de tuin. Veel groen zorgt voor verkoeling en voor een goede schuilplaats voor vogels, egels en andere dieren. De laatste: zorg voor natuurlijke beplanting. Vooral Nederlandse waardplanten zijn goed voor een grote rijkdom aan insecten. Kortom: maak een beplantingsplan voor de tuin. Let hierbij op de hoogte van de planten en dat zij op de juiste plaats staan.

Project
Eind vorig jaar startten diverse gemeenten op de Utrechtse Heuvelrug het project 'Heuvelrugtuinen'. Gevraagd werd aan tuineigenaren een 'heuvelrugtuin' te maken van hun eigen tuin. 'Dit is een natuurlijk ingerichte tuin met weinig tegels en veel streekeigen planten', vertelt Alies van den Berg, projectmedewerker bij Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). 'Wij gaan, samen met het IVN, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, gemeenten, provincies en bewoners aan de slag om Heuvelrugtuinen te maken. Moeilijk? Helemaal niet. Kleine tuin, geen tuinier of een klein budget? Ook dan kun je van je tuin een Heuvelrugtuin maken'. Het project startte vorig jaar met de gemeenten Baarn, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug en Zeist. In het tweede jaar haakt ook gemeente De Bilt aan.

Bloemen langs de weg dienen als stepping-stone voor insecten tussen natuurgebieden.