Vaticaankenner Hendro Munsterman naar Maartensdijk
Vaticaankenner Hendro Munsterman naar Maartensdijk

Vaticaankenner Hendro Munsterman naar Maartensdijk

Algemeen

door Henk van de Bunt
 

De Vaticaankenner en pausjournalist bij uitstek Hendro Munsterman komt vrijdag 31 januari naar Maartensdijk om zijn visie te geven op de verdeeldheid in de katholieke kerk. Die komt op een pijnlijke manier naar voren in de verschillende opvattingen van emeritus-paus Benedictus XVI en de huidige paus Franciscus.

Voor iedereen in de wereld is inmiddels zichtbaar dat de beide pausen niet hetzelfde denken over het celibaat, de rol van vrouwen in de kerk, maar ook de plaats van de Bijbel in het leven. Leo Fijen, die sterk is betrokken bij de kerk van Sint Maarten aan de Nachtegaallaan in Maartensdijk vertelt: 'In het kader van de Maand van de Bijbel komt pauskenner Hendro Munsterman naar de Sint Maartenskerk om zijn visie te geven op deze unieke discussie aan de top van de kerk. De lezing begint om 20.00 uur in De Mantel, de aanpalende gemeenschapsruimte naast de kerk. De toegang is vrij'.

Historische context

Fijen: 'Het is ook historisch bijzonder, dat we twee pausen meemaken, een afgetreden paus en een zittende paus. Tot nu toe heeft de afgetreden paus Benedictus XVI zich meestal afzijdig gehouden van actuele vraagstukken. Maar de laatste maanden heeft deze geboren Duitser de code gebroken en zich geuit over tal van onderwerpen. In 2013 trad hij -Benedictus - terug, een historisch moment. Dat gebeurde in de geschiedenis vrijwel nooit. Het was een bijzondere stap, die veel waardering oogstte, ook omdat hij hiermee de weg vrijmaakte voor een paus, die seksueel misbruik, financiële schandalen en actuele vragen van kerkorde moest aanpakken. Benedictus miste daarvoor de energie, de nieuwe paus Franciscus ging krachtig te werk. Maar dat werd hem niet in dank afgenomen door de rechtervleugel van de kerk. De polarisatie wereldwijd groeit. Veel katholieken en wereldburgers prijzen Franciscus, maar binnen het Vaticaan botst het vaak. Ook met de afgetreden paus'.

The two popes

Dat is de context van de film die in de hele wereld furore maakt, The Two Popes. Daarin wordt dit gevecht prachtig verbeeld in een ontmoeting tussen de oude en de nieuwe paus. De film maakt ontroerend duidelijk hoezeer beide pausen van mening verschillen. Maar de film laat ook zien hoe beide pausen leven van de vergeving van God. Daarin speelt de Bijbel een grote rol. Leo Fijen: 'Over die rol van de Bijbel, maar ook over de verschillende opvattingen gaat de lezing van Hendro Munsterman. Hij doet voor het Nederlands Dagblad al jaren verslag over het Vaticaan, hij heeft ook een eigen website, Katholiek Inside. En hij is zelf ook een gelovig mens die er niet op uit is de verdeeldheid aan te wakkeren maar te duiden. Welke rol speelt de Bijbel in het leven van paus Franciscus en emeritus-paus Benedictus XVI en hoe kan het dat twee pausen leven naar het Woord van God en toch zo van mening verschillen? Tenslotte zal Munsterman zeker ingaan op de vraag hoe deze tweestrijd zal aflopen'.

Maand van de Bijbel

In het kader van de Maand van de Bijbel is iedereen welkom vrijdag 31 januari, aan de Nachtegaallaan 40-42 in Maartensdijk. De Mantel is open vanaf 19.30 uur, de koffie staat klaar. De avond zal duren tot 22.00 uur. De Maand van de Bijbel is een initiatief van Nederlands BijbelGenootschap, Royal Jongbloed, Nederlands Dagblad, uitgeverij Adveniat, Internationale Bijbel Bond en Friesch Dagblad. Iedere bezoeker vrijdag krijgt gratis het essay van de Maand van de Bijbel, geschreven door Jacobine Geel.