Een team van FC De Bilt onder 12/13 (rood/wit) speelt tegen een team van Hercules onder 13/14 uit Utrecht.
Een team van FC De Bilt onder 12/13 (rood/wit) speelt tegen een team van Hercules onder 13/14 uit Utrecht.

FC De Bilt en Hercules voetballen smet weg

Algemeen

door Kees Diepeveen

Het incident, dat op 30 november heeft plaatsgevonden tussen twee jeugdelftallen van Hercules en FC De Bilt, zat de verenigingen behoorlijk hoog. Een reeks vriendschappelijke wedstrijden tussen beide verenigingen op zaterdag 11 januari spoelt de nare smaak weg

Met maar liefst vijftien teams van FC De Bilt en dertig teams van Hercules is er op de velden van FC De Bilt en Hercules in Utrecht een reeks onderlinge vriendschappelijke wedstrijden voor jeugdteams afgewerkt. Het evenement is georganiseerd door beide verenigingen om duidelijk te maken, dat het incident dat heeft plaatsgevonden wordt betreurd en dat het positieve zoals gebruikelijk de boventoon moet voeren. Het benadrukt tevens de beleidsuitgangspunten van beide verenigingen waarin sportiviteit en respect hand in hand gaat met voetbalplezier en de bestaande goede onderlinge verhoudingen.

Onderling contact
Ron Groenewoud, begeleider van de selectie van jeugdtrainers bij FC De Bilt vindt het een prima initiatief. 'Een mooie oplossing voor de situatie. Goed dat beide voorzitters direct na het incident met elkaar in gesprek gegaan zijn. Door je samen uit te spreken en in goed onderling contact tot een oplossing te komen is zoals het hoort. Ik ben heel content met deze situatie'. Dat is ook de mening van Ernst Hoepman lid van de Jeugdcommissie van FC De Bilt. 'Nadat eerst de beide voorzitters intern naar de oorzaak van het incident hebben gezocht heeft er een goed overleg plaatsgevonden'

Plezier
'Beide verenigingen hebben een commissie Sportiviteit en Respect', aldus Ernst Hoepman. 'De beide commissies van S&R hebben zich over het voorval zelf gebogen. Het idee voor de onderlinge wedstrijden is afkomstig van de wedstrijdsecretaris van Hercules, die voor zaterdag 11 januari weinig wedstrijden op het programma had staan. Dit idee is omarmd door beide clubs. De opzet waarmee we een flink aantal teams ineens tegen elkaar kunnen laten oefenen is goed bevallen en zal in de toekomst vaker gebruikt gaan worden. De teams vinden het leuk om tegen elkaar te spelen. Veel kinderen zitten bij elkaar in de klas en spelen dan ook graag wedstrijden tegen elkaar. Maar waar het vooral om gaat is plezier in het voetbal. Ik kan ook niet genoeg benadrukken dat 99 van de 100 wedstrijden normaal en sportief verloopt. Het is jammer dat één incident er zo uitgelicht wordt'.

Vrijwilligers
Elke amateurvereniging draait op vrijwilligers. FC De Bilt en ook Hercules hebben altijd meer vrijwilligers nodig. Ernst Hoepman: 'Als er altijd voldoende vrijwilligers zijn dan neem het risico op incidenten af. Wanneer ouders bijvoorbeeld uit nood geboren een wedstrijd fluiten en weinig ervaring hebben, dan kan na drie of vier beslissingen, die in het nadeel van een ploeg uitpakken dit tot enige wrevel leiden. Met name in de teams bovenbouw jeugd zijn de kansen daarop wat groter. Het inzetten van ervaren scheidsrechters bij wedstrijden van jeugdteams in de leeftijdsklasse waarin kinderen in hun puberteit komen of zitten is het beste. Maar helaas zijn die er niet altijd'.

Na afloop van de reeks wedstrijden kijkt de organisatie hierop tevreden terug. Zoals bedoeld zijn alle wedstrijden heel sportief verlopen. Na afloop van iedere wedstrijd bedanken de tegenstanders elkaar met een handdruk. Precies zoals het hoort.