Marion Baartmans samen met dames Nauta en Van Dort bij een voorstelling van Tineke Schouten.
Marion Baartmans samen met dames Nauta en Van Dort bij een voorstelling van Tineke Schouten.

Vrijwilligers vertellen

Algemeen

De Vrijwilligerscentrale van Mens De Bilt laat de lezers van De Vierklank maandelijks kennis maken met een vrijwilliger in gemeente de Bilt. Hiermee willen ze laten zien hoeveel verschillende mogelijkheden er zijn om op het gebied van vrijwilligerswerk en welke meerwaarde het heeft voor iedereen persoonlijk en de maatschappij.

Marion Baartmans is een jaar geleden begonnen als vrijwilliger bij de 'Stichting Vier het Leven'. Deze stichting organiseert culturele activiteiten voor ouderen (65+) die niet graag alleen op stap gaan. Zij worden thuis opgehaald door een vrijwilliger en samen met andere gasten gaan zij gezellig naar de bioscoop, een concert, een theatervoorstelling of naar een museum.

Pensioen
In januari is Marion voor het eerst meegegaan met een uitje. 'Twee jaar geleden ben ik met pensioen gegaan en ik heb eerst een heel jaar gedacht: Ik ga vrijwilligerswerk doen, om het uiteindelijk ook maar eens echt te gaan doen', zegt zij lachend. 'Ik wilde eigenlijk al langer vrijwilliger hier worden, ook al toen ik nog werkte. Ik houd namelijk heel erg van theater en uitgaan. Ik hoorde van een buurvrouw dat het een erg leuke club is'.

Werk
'Het heet wel vrijwilligerswerk, maar het is echt geen werk hoor. Het geeft mij veel voldoening en het gevoel dat ik in contact blijf met ouderen, met wat hen bezighoudt. Je blijft op de hoogte van waar zij tegenaanlopen; ik houd van de verhalen. Ik probeer in de auto al een sfeer te krijgen en leuke gesprekken te voeren. Iedereen is vrolijk gestemd en gaat een avondje uit of een middagje weg. En op de terugweg zijn mensen weer vol van wat we gezien hebben en dan vragen we ons af waarom zouden ze dat zo gebracht hebben, of wat heb jij daarin gezien? Dat werkt heel verruimend'.

Draaiboek
'Gelukkig is het bij Vier het Leven heel goed georganiseerd. Iedereen heeft zoveel aandacht voor elkaar; de vrijwilligers onderling en ook de coördinatoren. Bij het eerste intakegesprek kwamen ze ook echt op huisbezoek. Ze vragen goed door naar wat je leuk vindt en wat je eruit wilt halen. Er is een goed inschrijfsysteem waar je kunt opgeven naar welk uitje je zelf wilt. En je krijgt een heel uitgebreid draaiboek wat ervan je verwacht wordt, waar je naar toe moet rijden en wie je kunt bellen als er iets misgaat. Dat geeft mij ook echt een vertrouwen en een enorme steun in de rug'.

Strauss
'Ik kan me een van m'n eerste uitjes nog goed herinneren; want je gaat soms ook naar uitjes waar jezelf nooit zo snel naar toe zou gaan. Ik houd bijvoorbeeld helemaal niet zo van klassieke muziek, maar ik ging naar een nieuwjaarsconcert. Ik werd zo ontzettend blij van al die mensen die meedeinden op de Straussmuziek. Daar heb ik echt van geleerd dat je ook af en toe uit je normale gang van doen kunt stappen. Ik had echt nooit verwacht dat ik er zo enthousiast van kon worden; wat een leuke manier om jezelf nuttig te maken'!

Kijk voor alle vrijwilligersvacatures op mensdebilt-vwc.nl of ga langs op het spreekuur; elke dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur op het servicecentrum van Mens De Bilt.         (Naomi van der Meijden)