Evensong in Maartenskerk
Logo vierklank.nl
Zaterdag 11 januari repeteerde het koor nog een keer; links Peter Steijlen en rechts Leo Fijen.
Zaterdag 11 januari repeteerde het koor nog een keer; links Peter Steijlen en rechts Leo Fijen.

Evensong in Maartenskerk

Op zaterdag 18 januari beleeft de Maartenskerk aan de Nachtegaallaan in Maartensdijk een primeur. Voor het eerst vindt er een Evensong plaats.

door Henk van de Bunt

'Dat is een evenement in de Anglicaanse traditie en vindt steeds meer navolging in Nederland, zowel in protestantse als katholieke kerken', zegt initiatiefnemer en dirigent Peter Steijlen. Samen met Maartensdijker Leo Fijen heeft hij vanaf september vorig jaar de voorbereiding ter hand genomen. Katholieken en protestanten uit De Bilt en Maartensdijk werken hierin samen en worden ook opgeroepen om op zaterdag 18 januari om 17.00 uur naar de Maartenskerk te komen. Daar gaat deze primeur plaatsvinden.

Samen
'De viering duurt ongeveer een uur, bestaat uit Engelse hymnes en klassiekers, wordt afgewisseld met twee lezingen en heeft in het midden ook nog een kort woordje. Maar het gaat vooral om de muziek en gezangen. Niet voor niets hebben we als motto gekozen: Samen zingen, daar word je stil van. Deze vorm van vieren en bidden wint aan populariteit, bij jong en oud en bij kerkelijke en niet-kerkelijke mensen. Ik heb een speciaal projectkoor geformeerd en denk dat het heel mooi wordt. En we doen dit ook om op een andere tijd en in een andere vorm de kerk dichter bij de mensen te krijgen', aldus Peter Steijlen.

Boodschap
De bevlogen dirigent heeft ook een speciale boodschap voor jongeren en zoekers in deze tijd: 'Jongeren en zoekers vinden het vaak niet in de kerk. Daarom organiseren Michaëlkerk en Sint Maartenskerk op zaterdag 18 januari deze variant van de Anglicaanse traditie: een gebedsviering waarin gezongen wordt door een projectkoor en waarin het ook vanzelf stil wordt. Jongeren zoeken rust en stilte om de stem van God te horen. Jongeren verlangen naar schoonheid van zang en liturgie om te ervaren dat ze thuiskomen. Met deze eerste editie van de Evensong komen Michaëlkerk en Sint Maartenskerk tegemoet aan dat verlangen. Na afloop zijn er broodjes en soep om na te praten en de ervaringen van stilte, schoonheid en gezamenlijk vieren te delen met elkaar'.

Meer berichten