Logo vierklank.nl
Werk van Welhuis&Smit: ‘Schubert’.
Werk van Welhuis&Smit: ‘Schubert’.

Fragile spheres

Baukje Spaltro en Karin Welhuis kennen elkaar van de studie theatervormgeving op Hogeschool van de Kunsten Utrecht. Na bijna dertig jaar ontmoeten ze elkaar weer en blijkt hun werk goed bij elkaar te passen. Bij ArtTraverse In het gemeentehuis in Bilthoven exposeren ze voor het eerst samen.

Baukje Spaltro schildert over de wereld die ons omringt. In de serie Spheres verbeelt ze onze huidige netwerkmaatschappij, een vluchtige wereld van groepsvorming, lifestyle en marketing, van verschillende sferen. Waar je je de ene keer binnen waant en de andere keer er buiten.

Spheres zijn niet verankerde plekken, zijn vliedend en krimpend. Het zijn persoonlijke creaties, relaties die door kleur en begrenzing een atmosfeer neerzetten. Het draait om uitstraling, waarneming en geloof. Ze beschermen maar sluiten ook uit. De Sfeer vertolkt een tijdelijke gedachte, stemming of identiteit van een individu, groep of maatschappij. Een Sfeer wordt zichtbaar in een gesprek, een situatie op straat of intiem moment tussen twee mensen.

De kleur is sfeerbepalend. Spaltro werkt met een eigen techniek waarin de fluor ondergrond alles bepaalt. Deze werkwijze dwingt een intuïtieve werkwijze af. Spheres heeft een eigen kleurenpalet van (neon) groen en violet. Een kleurkeuze als fluweel voor je ogen die net niet vloekt en de kijker verleidt tot langer kijken. Spheres kwam tot stand tijdens het lezen van Sferen van Peter Sloterdijk.

Baukje Spaltro (Milaan 1967) studeerde Theatervormgeving en schilderen aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (NL) en een master schilderen aan de Academia delle Belle Arti di Brera in Milaan. Ze exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. Haar werk is onderdeel van verschillende kunstcollecties. www.baukjespaltro.com

Welhuis&Smit
Welhuis&Smit is een samenwerkingsverband tussen keramist Karin Welhuis en kunstschilder John Cees Smit. Waar het eigen werk van Welhuis zich juist kenmerkt door het naturelle kleurgebruik voegt de kleurige inbreng van Smit een unieke nieuwe dimensie toe aan de keramische sculpturen van Welhuis&Smit. De gekleurde keramische beelden van Welhuis&Smit gaan in gesprek met de sferische werken van Spaltro.

Karin Welhuis studeerde in 1992 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Zij werkte van 1992 t/m 2007 bij de Nationale Opera in Amsterdam. Vanaf 2008 werkt zij als zelfstandig beeldend kunstenaar aan voornamelijk keramische sculpturen. Zij exposeert in galeries in binnen- en buitenland. karinwelhuis.nl

John Cees Smit genoot zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie en de tweede fase opleiding Ateliers '63. Hij werkt vanaf 1990 als zelfstandig kunstenaar met tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Zijn werk bestaat uit grote, kleurrijke, overwegend abstracte schilderijen. welhuisensmit.com

De opening is op zondagmiddag 19 januari om 15.00 uur, waarbij de kunstenaars geïnterviewd worden over hun werk. De expositie is te bezichtigen t/m 17 maart 2020 tijdens kantooruren. (Evert Bouws)

Meer berichten