Zicht op de zij- en de achtergevel van Rustenburg in 1810. (Anonieme tekening - Utrechts Archief)
Zicht op de zij- en de achtergevel van Rustenburg in 1810. (Anonieme tekening - Utrechts Archief) Foto: Picasa

Buiten Rustenburg verdwenen onder de A27

Algemeen

Aan de huidige Voordorpsedijk, in wat ooit het buurtschap Blauwkapel bij Groenekan was en behoorde bij de voormalige gemeente Maartensdijk, lag tot diep in de negentiende eeuw een klein buiten, Rustenburg genaamd.

Het pand was ooit gelegen aan de voormalige Blaauw Kapelschen Steeg, een onverharde, smalle weg in het verlengde van de huidige Blauwkapelseweg, op de locatie van het huidige viaduct van de A27. Het buiten bestond in ieder geval nog in 1840. Het was toen in bezit van jonkheer mr. Jacob Constantijn Martens van Sevenhoven (1793-1861), lid van een aristocratische familie. Jonkheer Martens was een oerconservatieve rechter uit Utrecht, die in 1849 lid van de Eerste Kamer werd. Hij verzette zich onder meer tegen Thorbecke's kieswet.

Timmerman
De bewoner van Rustenburg was in 1840 de timmerman Dirk Hoornenburg. Waar de jonkheer in 1840 zelf vertoefde, is niet bekend; hij zou ook niet in het door hem in 1837 verworven Oude Rechthuis van Zevenhoven (Lopikerkapel) hebben gewoond.

Rustenburg is nog voor 1888 gesloopt, want in dat jaar werd op de plaats van het buiten een boerderij gebouwd. Dit was één van de panden die in 1967/1968 werden afgebroken om plaats te maken voor de rijksweg A27. In de jaren negentig van de twintigste eeuw werd dit stuk Maartensdijks grondgebied overgedragen aan de stad Utrecht.  (Bron: Louis v.d. Brink in St Maerten nr. 19 juni 2000)