Logo vierklank.nl
Koos Smits met de motor waarmee hij in Normandië rondreed. (GG-Koos.jpg)
Koos Smits met de motor waarmee hij in Normandië rondreed. (GG-Koos.jpg)

Terugblik op het laatste jaar van de jaren tien

De vijfentwintigste jaargang van De Vierklank deed in 2019 verslag van heel veel gebeurtenissen uit de regio op velerlei gebied. Elke woensdag zorgen trouwe bezorgers dat  de 'groene' krant aan huis wordt bezorgd. Een samenvatting van die enorme hoeveelheid nieuwsfeiten uit eigen omgeving laat natuurlijk heel veel liggen, maar geeft wel een indruk van dit jubileumjaar.

door Guus Geebel

Januari

De SP houdt een manifestatie voor woningen op de Schapenweide. Huisarts Jan Maarseveen neemt afscheid van Huisartsenpraktijk Bilthoven. Steunpunt Vluchtelingen De Bilt viert zilveren jubileum. Steeds Beter valt op het Eenakterfestival in Baarn in de prijzen. Toneelvereniging Westbroek brengt de komische thriller Belgische Roulette op de planken. Een team van Het Nieuwe Lyceum deed mee aan de finale van het NK Debatteren en eindigde in de middenmoot. Het Westbroekse DOS speelt voor het eerst in competitieverband tegen het Kampense DOS en wint met 25-18.  

Februari

De Westbroekse Zodden worden uitgeroepen tot aardkundig monument. Wethouder Madeleine Bakker schenkt als vrijwilliger koffie in d'Amandelboom. Leerlingen van Het Nieuwe Lyceum interviewen André van Duin. In restaurant Bij de Tijd vindt de eerste verkoop- en ruildag van de Speel-o-theek De Bilt plaats. Pascal Frank wordt de nieuwe hoofdtrainer van Nova en Maarten van Brenk die van de Westbroekse korfbalvereniging DOS. Han IJssennagger (Bilts Belang) stapt uit de Biltse gemeenteraad. Gerrit Sodaar wordt gekozen tot Maartensdijker van het Jaar. Pop-up restaurant Aan de Keukentafel in De Vierstee in Maartensdijk wordt geopend.  

Maart

De Dorpsraad Groenekan en het Groenekans Landschap openden een wandelroute door de Groenekanse natuur van 14,5 kilometer. De gemeenteraadsfracties van Fractie Brouwer, ChristenUnie, PvdA en SP bundelen hun krachten in het Lokaal Sociaal Verbond (LSV). Burgemeester Sjoerd Potters zet op Mathidedag vier vrijwilligers in het zonnetje. De Lentespecial in De Vierklank biedt veel voorjaarsinformatie. Biltse gemeenteambtenaren nemen deel aan vrijwilligersactiviteiten. Algemeen Zangkoor Maartensdijk viert gouden jubileum. De opkomst bij de verkiezingen voor Provinciale Staten bedroeg in de gemeente De Bilt 67,7 procent.

April

Emmaus Bilthoven organiseert de eerste themamarkt. De groepen 7 van de basisscholen legden het praktische verkeersexamen af onder een strakblauwe lucht. Het debatteam van de Werkplaats Kindergemeenschap wint het International Debate Tournament. Het programma van Koningsdag 2019 wordt gepresenteerd. Omwonenden van de Ruigenhoeksedijk maken hun verontrusting over de verkeersoverlast op de dijk kenbaar met 200 handtekeningen die wethouder Dolf Smolenaers krijgt aangeboden. Repair Café Westbroek houdt een Lentespecial met zelfgekweekte plantjes, zaailingen, stekjes en zelf geoogste zaden.

Mei

Drie inwoners van de gemeente De Bilt ontvangen een Koninklijke Onderscheiding. Molen Geesina in Groenekan was te bezichtigen tijdens de Nationale Molendagen. Er wordt aangekondigd dat Zorgrobot Tessa zijn intrede gaat doen bij vijf inwoners van De Bilt. In De Vierstee in Maartensdijk werd de eerste Ding & Doen markt gehouden, een gezellige rommel-, curiosa- en activiteitenmarkt. Maartensdijker Kyle Agterberg wint de Maartensdijkse Acht. De wielerronde werd voor de 49ste keer gehouden. De kandidaatstelling voor kinderburgemeester gaat van start. Burgemeester Sjoerd Potters had in zijn Nieuwjaarstoespraak aangekondigd daar werk van te zullen maken. Op de Hessenweg in De Bilt wordt een remwegdemonstratie gehouden om de noodzaak van 30 kilometer per uur aan te tonen. Bij de  Europese verkiezingen kreeg de PvdA in De Bilt de meeste stemmen.

Juni

De Avondvierdaagse De Bilt had te maken met code oranje. Gelukkig kon er drie dagen gelopen worden. Op de vierde dag werden de wandelroutes afgelast. Omdat vanaf 17.45 uur code oranje weer code geel werd kon de intocht met muziekverenigingen wel doorgaan. Op 10 juni werd voor de vierde maal de ALS Lenteloop gehouden. Op de geitenboerderij van Jan en Willianne van Woudenberg aan de Voordorpsedijk in Groenekan werd een open dag gehouden. Ook Boerderij Eyckenstein hield open dag en er werd ook nog een klassiek midzomer avondconcert gehouden. Koos Smits van Stichting De Oude Tweewieler vertelt over zijn reis naar Normandië waar hij de 75ste herdenking van de invasie meemaakte. De KWF Samenloop voor Hoop De Bilt haalt bijna 92.000 euro op. 

Juli

De eikenprocessierups houdt de gemoederen in de gemeente bezig. De Vierklank komt met de special Brugklas in Zicht waarin burgemeester Sjoerd Potters zich presenteert met de aanstaande kinderburgemeester Carmen Braak. De genomineerden voor het Biltse Groene Lintje worden gepresenteerd. Ali B bezoekt de Martin Luther Kingschool. De drie buurtsportcoaches in de gemeente De Bilt, Mo, Niels, Maikel en teamleidster Merije vertellen met passie over hun werk om bewegen te bevorderen. Zilt & Zoet verdient de Gouden Pollepel. Aandacht is er ook voor vreemde beestjes in huis, de passiebloem, vergeten vruchten en buurtgaai Flip.    

Augustus

Lucy Groenen wint met haar paard Gyon de eventingwedstrijd in België. Martijn Nekkers neemt ons mee op een voet- of fietstocht door Utrecht. De Kiwanis Club Bilthoven organiseert de negende Gijs van Lennep Legend. Voormalig gemeenteraadslid Tiny Middleton wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het is veertig jaar geleden dat burgemeester Panis van Maartensdijk de eerste paal sloeg voor de aanleg van de spoorbaan van de vereniging Rading Spoor. Het 33ste Houthakkersfeest in De Kuil van Drakenstein staat in het teken van bos, natuur en sporten in het groen. Aandacht is er voor Adri Pieck die honderd jaar geleden naar Hollandsche Rading kwam.

September

Nieuwe zwembad Brandenburg nadert voltooiing. De sportspecial van De Vierklak geeft veel informatie over mogelijkheden op sportgebied. Jumbo Maartensdijk viert eerste lustrum. Biltse scholieren organiseren de Kleding Ruilbeurs. Winkelcentrum Planetenbaan bestaat zestig jaar. De Zonnebloem viert vijftigjarig bestaan in het Jagershuys in Zeist. Johan Slootweg, nestor van de Biltse gemeenteraad, viert zilveren jubileum. Lous de Raadt-Nolst Trenite overleed op 13 september op 87-jarige leeftijd. Zij was betrokken bij de oprichting van de D66 afdeling in Maartensdijk en lid van de gemeenteraad van Maartendijk van 1978 tot 1986 en van 1990 tot 1994. Ook was zij jarenlang bestuurslid van de Historische Vereniging Maartensdijk. Carmen Braak wordt geïnstalleerd als kinderburgemeester.

  

Oktober

Buurtbemiddeling De Bilt viert tienjarig bestaan. De Vierklank verschijnt met een Duurzaamheidsbijlage. Leo Fijen vertelt en leest voor tijdens de Voorleeskoffie in Schutsmantel. Ouderen in de gemeente konden op de Nationale Dag van de Ouderen pannenkoeken eten in restaurant Bij de Tijd en Servicecentrum Maartensdijk. Wereldwinkel De Bilt verhuist naar de Hessenweg. De Vrijwilligersbanenmarkt in Het Lichtruim trekt veel belangstelling. Wim van Os wordt onderscheiden met het Normandië Invasie Fluitkoord. Stichting Groenekans Landschap viert 45-jarig bestaan. Stichting Biltsheerlijk ontvangt het Groene Lintje 2019. Duizenden boeren demonstreerden met hun trekkers in de gemeente De Bilt. Maartensdijk krijgt een derde AED. Voedselbank De Bilt gaat door als Voedselbankwinkel.

November

De fietstunnel onder de Utrechtseweg in De Bilt wordt feestelijk geopend. De programmabegroting 2020 wordt in de gemeenteraad met krappe meerderheid aangenomen. De Sirecampagne 'Waardeer het, Repareer het' zorgt voor drukte bij Repair Café Bilthoven. Scholieren van het Heriburg gymnasium uit Coesveld en de Aeres Mavo uit Bilthoven gingen op initiatief van burgemeester Öhmann van Coesfeld drie dagen naar Brussel en bezochten het Europarlement. Op basisscholen werden gastlessen verzorgd ter gelegenheid van de Week van Respect. Zang Veredelt viert het 135-jarig bestaan met een jubileumconcert in de Oosterlichtkerk. Rijkswaterstaat en aannemer 3Angle organiseerden in het Dorpshuis Hollandsche Rading een informatiemiddag over het bestrijden van de Japanse Duizendknoop. Sinterklaas is weer in de gemeente.

December

Minister Koolmees bezoekt het project We∞Match in de gemeente De Bilt. De Julianaschool verovert een beker bij de regiofinale van de First Lego League 2019-2020 in Amersfoort. Op Landgoed Oostbroek wordt een lichtjeswandeling gehouden. Tussen 25 november en 10 december kleurde Jagtlust oranje om aandacht te geven aan de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen. In WVT vond de expositie 'Kunst uit eigen provincie' plaats. Op 21 december nam wethouder Anne Brommersma de eerste Slimme Bandenpomp in de gemeente in gebruik. Aan de Henrica van Erpweg in De Bilt werd een winterfeest gehouden als start van een periode waarin buurtbewoners de samenhang in de buurt verder gaan versterken. De Julianaschool neemt feestelijk een voedselbosje in gebruik.  

   

Meer berichten