Buslijn 77 met een lange bus bij station Bilthoven.
Buslijn 77 met een lange bus bij station Bilthoven.

Vragenhalfuur uit de raad van 19 december

Algemeen

door Guus Geebel

Forza De Bilt vraagt opheldering over een krantenbericht waarin staat dat de burgemeester van De Bilt militairen wil inzetten voor politietaken. Burgemeester Potters antwoordt dat er bij het kabinet is aangedrongen op structureel meer geld en politie om de veiligheid te kunnen waarborgen. In een aangenomen VNG-motie staat dat wellicht een aantal taken door militairen kan worden waargenomen, zoals bewaken en beveiligen. Die inzet is hier al onder leiding van de politie toegepast bij het boerenprotest rond het RIVM.

Vragen van Forza De Bilt over onveilige situaties voor fietsers op een aantal kruispunten en rotondes, en van Beter De Bilt, D66 en Fractie Brouwer over buslijn 77 door de Jan Steenlaan na het ingaan van de nieuwe dienstregeling, worden beantwoord door wethouder André Landwehr. 'De nieuwe dienstregeling is 15 december geïntroduceerd en op enkele lijnen rijden nu meer en langere bussen, zo ook op lijn 77. Hierover zijn we door U-OV  bijgepraat. De oude route van voor de inrichting van de Jan Steenlaan en de aanleg van de tunnel in de Leijenseweg is mede op verzoek van belangenpartijen hersteld, zodat bewoners van Huize Het Oosten en De Bremhorst de bus dicht bij huis hebben.' Landwehr vindt het te vroeg om te zeggen dat de fietsveiligheid onder druk staat. 'De belangen moeten goed worden afgewogen. We houden eerst een gewenningsperiode en kijken dan wat aanvullend nodig is.'

Menno Boer (SP) vraagt hoe het staat met het toezicht op gevaarlijke stoffen bij RIVM/Msd door dezelfde instantie die dat bij Tata Steel niet had opgemerkt en wat voor een gedeputeerde in Noord-Holland aanleiding was op te stappen. Burgemeester Potters antwoordt dat er geen enkele reden is te veronderstellen dat het toezicht hier niet goed georganiseerd is.