Dit bericht stamt uit de Javasche Courant van 24 juli 1828, vier maanden nadat de overigens onbekende kostschool voor jongelieden in Westbroek in vlammen was opgegaan.
Dit bericht stamt uit de Javasche Courant van 24 juli 1828, vier maanden nadat de overigens onbekende kostschool voor jongelieden in Westbroek in vlammen was opgegaan. Foto: Picasa

Belangrijke, maar vergeten rampen

Algemeen Historie

door Henk van de Bunt

De publicatie van ontelbaar veel historische kranten op de site delpher.nl helpt iedereen die actief met het verleden en de daarbij behorende geschiedenis bezig is ook belangrijke maar vergeten rampen uit het plaatselijke verleden te vinden. Anne Doedens ontdekte bij zijn werkzaamheden voor Het Online Museum De Bilt twee aan De Bilt gerelateerde nieuwsfeiten van wel meer dan tweehonderd jaar terug:

Een van de berichten betreft de brand van Persijn, in Oostveen (Maartensdijk). Het landgoed Persijn in Maartensdijk is een landgoed met een wit landhuis net ten westen van de A27. Landgoed Persijn is vernoemd naar de stichter, Adriaan van Persijn (1610-1655). Hij koos voor zijn landgoed een zandrug op de overgang van de Heuvelrug naar het veenweidegebied met uitzicht op de Utrechtse Dom.

Hengstebos
In 1668 wordt de grond verkocht aan zijn weduwe Sophia van Vermeer. In 1721 verkrijgt de familie Van Hengst via een erfenis het landgoed. Deze Van Hengst laat de hofstede Persijn tot een riante buitenplaats verbouwen. De landerijen strekten zich uit tot het Gooi in noordelijke richting. Het parkbos kreeg de bijnaam Hengstebos. De familie had het landgoed tot 1919 in zijn bezit. Daarna kochten houthandelaren het landgoed die een groot deel van het bos kapten. In 1946 trok de Stichting Opbouw in het pand en van 1982 tot 2016 werd het huis gebruikt door het Orthopedagogisch Project Leefeenheden, tegenwoordig Lijn5 genaamd. In mei 2017 kwam het landgoed in handen van Landgoed Persijn B.V.

Het landgoed is oorspronkelijk ontworpen in de vroege Engelse landschapsstijl. In de 19e eeuw werd het vernieuwd in de late landschapsstijl met twee bomenlanen en het gebruik van uitheemse beplanting. Het hoofdhuis en de tuinmanswoning zijn rijksmonumenten evenals de historische parkaanleg.

Een bericht over de brand van Persijn stamt uit de Haagsche Courant van 15 augustus 1810.
Een foto (1976) van Persijn uit de digitale verzameling van Rienk Miedema.