De lente begint vroeg op het gazon van Jagtlust. (foto Frans Poot)
De lente begint vroeg op het gazon van Jagtlust. (foto Frans Poot)

Weer opnieuw veelbesproken onderwerp in 2019

Algemeen

door Guus Geebel

Was 2018 al een jaar met veel uitersten, 2019 deed daar nauwelijks voor onder. Het ziet er naar uit dat het jaar hoog scoort op de lijst van het aantal uren zonneschijn sinds het begin van de metingen. Het wordt minstens de vierde plek. Er waren twee hittegolven van zes dagen, in juli en augustus. Het jaar heeft tot nu toe 26 dagrecords gebroken wat betreft warmte. Op 25 juli werd in De Bilt met 37,0 °C de hoogste temperatuur ooit gemeten. 

Januari
Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 3,5 °C was januari vrij zacht. Het langjarige gemiddelde bedraagt 3,1 °C. In De Bilt werden elf vorstdagen gemeten tegen normaal dertien. Er waren twee ijsdagen tegen drie normaal. Tijdens een ijsdag komt de temperatuur 24 uur niet boven 0 °C. Met 56 mm neerslag was het aan de droge kant. Het normale gemiddelde bedraagt 73 mm. Het landelijk gemiddelde aantal zonuren week met 57 uur maar weinig af van het langjarig gemiddelde van 62 uren. Januari kende geen enkele heldere, zonnige dag. 

Februari
De maand was zeer zonnig, zeer zacht en vrij droog. Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 6,1 °C eindigde februari op de negende plaats in de rij van zachtste februarimaanden sinds 1901. De normale temperatuur is 3,3 °C. Er viel gemiddeld 45 mm neerslag tegen 55 mm normaal. Vrijwel alle neerslag viel in de eerste tien dagen van de maand. Er waren in De Bilt negen vorstdagen tegen dertien normaal en er waren geen ijsdagen. Vanaf 11 februari was het overwegend zonnig met veel wolkeloze dagen. De Bilt had 137 zonuren tegen 85 normaal.

Maart
Maart was zeer zacht, nat en had een normale hoeveelheid zon. De gemiddelde temperatuur was 8,0 °C tegen normaal 6,2 °C. Op 22 maart werd het in Eindhoven 19,8 °C. Het was nat, er viel 94 mm neerslag tegen normaal 68 mm. In de Bilt kwam de temperatuur op drie dagen onder het vriespunt, normaal telt maart acht vorstdagen. Het koudst werd het in Deelen op 19 maart met -4,5 °C. De hoeveelheid zon lag met gemiddeld over het land 129 uren vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde van 125 uur.

April
April was zeer zacht, zeer zonnig en vrij droog. De maand was met een gemiddelde temperatuur van 10,9 °C in De Bilt tegen normaal 9,2 °C zeer zacht. Goed voor een zevende plaats in de lijst van zachtste aprilmaanden sinds 1901. De maand wisselde enkele koude dagen met winterse buien af met zonnige perioden met zomers warme dagen. Op 7 april steeg het kwik tot 20 °C, waarmee in De Bilt de eerste warme dag van het jaar een feit was. De Bilt telde in april uiteindelijk 9 warme dagen, tegen 3 normaal. De zon scheen hier 247 uur, normaal 174 uur. Er viel gemiddeld 27 mm neerslag tegen 44 mm normaal.

Mei
Met een gemiddelde temperatuur van 11,7 °C tegen 13,1 °C normaal, was het een koele meimand. Wel was het droog en zonnig. In De Bilt kwam het niet meer tot vorst, waardoor de maand net als normaal geen officiële vorstdagen telt. Op 18 mei kwam de temperatuur in De Bilt voor het eerst deze maand boven de 20 °C. In totaal telde mei zeven warme dagen en geen zomerse dag, maximumtemperatuur 25 °C of hoger, tegen een langjarig gemiddelde van respectievelijk tien en drie. Gemiddeld scheen de zon in De Bilt 226 uur tegen normaal 207 uur. Er viel hier 40 mm regen, normaal is dat 62 mm.

Juni
Juni was extreem warm, nat en zeer zonnig. Met een etmaalgemiddelde temperatuur van 18,1 °C, tegen normaal 15,6 °C in De Bilt was het de warmste junimaand sinds 1901. Opvallend waren ook de hoge minimumtemperaturen, die op 24 en 25 juni rond 20 °C lagen, normaal in juni is dat ongeveer 10 °C. De maand telde in totaal 9 zomerse dagen en 4 tropische dagen, 30 °C of hoger, tegen normaal respectievelijk vijf en één. In De Bilt viel 121 mm neerslag tegen normaal 66 mm en de zon scheen hier 295 uur tegen 194 uur normaal.

Juli
Het warm, vrij droog en zonnig in juli. De etmaalgemiddelde temperatuur in De Bilt was 18,8 °C tegen normaal 17,9 °C. De tegenstellingen waren groot, vooral tussen de vrij koele eerste helft en de extreem warme tweede helft van de maand. Uiteindelijk telde de maand in De Bilt 24 warme dagen, normaal 22, acht zomerse dagen, 1 minder dan normaal en 4 tropische dagen, twee meer dan normaal. Op 28 juli kwam de landelijke hittegolf van 6 dagen ten einde. In De Bilt viel 53 mm neerslag, tegen normaal 81 mm. Juli was een vrij zonnige maand met gemiddeld over het land 236 uren zon, tegen 211 zonuren normaal.

Augustus
De maand augustus was warm, zeer zonnig en vrij droog. De gemiddelde temperatuur in De Bilt kwam uit op 18,4 °C tegen 17,5 °C normaal. Van 23 tot en met 28 augustus was er een landelijke hittegolf, de tweede van deze zomer. Sinds het begin van de waarnemingen was er nog nooit zo laat in het seizoen een landelijke hittegolf. In totaal werden in De Bilt 28 warme dagen gemeten tegen 23 normaal en acht zomerse dagen tegen zeven normaal. Er waren drie tropische dagen, boven de 30,0 °C, normaal is dat er één. Gemiddeld over het land viel er 59 mm regen tegen een langjarig gemiddelde van 78 mm. Het aantal zonuren kwam uit op 248 uur tegen normaal 195 uur.

September
De gemiddelde temperatuur was in september met 14,5 °C precies gelijk aan het langjarig gemiddelde. Het was zonnig maar ook vrij nat. In De Bilt werd het op 22 september 26,5 °C, de enige zomerse dag. Normaal telt september twee zomerse dagen. Aan het einde van deze dag volgde een periode met overdag normale temperaturen maar 's nachts temperaturen die met 14,0 °C ruim boven normaal lagen. September telde in de Bilt negen warme dagen tegen tien normaal. Er viel hier deze maand 99 mm neerslag tegen 78 mm normaal. De zon scheen in De Bilt 157 uur tegen 138 uur normaal.

Oktober
Oktober was een zachte maand met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 11,6 °C tegen 10,7 °C normaal. Op 13 oktober werd het in een groot deel van het land nog een warme dag boven 20,0 °C genoteerd. In De Bilt was dit de enige warme dag van de maand en de laatste van het seizoen. Op 31 oktober kwam het in De Bilt voor het eerst na de zomer tot vorst. Oktober was gemiddeld over het land een natte maand. Er viel 107 mm neerslag tegen 83 mm normaal. Het aantal zonuren was gemiddeld 104 uur tegen 113 uur normaal .

November
Met een gemiddelde temperatuur van 6,4 °C tegen normaal 6,7 °C was november in De Bilt vrij koud. Op 20 november daalde de temperatuur in Woensdrecht tot -4,7 °C, de laagste temperatuur deze maand. In totaal telde de november zeven vorstdagen. Daarbij is de minimumtemperatuur lager is dan 0,0 °C. Dat zijn er twee meer dan het langjarig gemiddelde van vijf. In De Bilt viel 101 mm neerslag tegen normaal 80 mm. Het landelijk gemiddelde uren zon bedroeg 79 uur zon tegen een langjarig gemiddelde van 63 uur. Daarmee was de maand vrij zonnig.

December
De decembermaand beleven we nu. Soms voelt het koud aan, dan weer stormt het, maar een witte Kerst zit er waarschijnlijk niet in. De langjarig gemiddelde temperatuur in de maand december is 3,7 °C.

Open Tuinendag in Westbroek nu alles weer groen is.
Een winters tafereel in Westbroek. (foto Robin Pulles)
Vogels kijken op de Eikensteeg in Maartensdijk hoort bij het voorjaar.
Echt zomer, bloemetjes en bijtjes op het dr. Letteplein.